Csongrád-Csanád Vármegyei Iparszövetség

23 éve nem látott szintre ugrott a BUBOR, jöhetnek a 20%-os hitelek

Azonnal reagált a bankközi piac Virág Barnabás MNB-alelnök mai bejelentéseire. A hitelek árazásában meghatározó 3, 6 és 12 havi BUBOR egyaránt 16%-ra ugrott pénteken délelőtt a csütörtöki 14% fölötti szintről, ami 1999 óta nem látott csúcsot jelent. A friss fejlemény gyakorlatilag utat nyit a 20% körüli forintkamatok megjelenése és ennek következtében a piaci kamatozású forinthitelek piacának drasztikus visszaesése előtt.

A pénteki adatok szerint a 3 havi BUBOR 16,21%-ra, a 6 havi 16,08%-ra, a 12 havi 15,98%-ra emelkedett az MNB bejelentései hatására. A hazai hitelpiacon elsősorban

  • a meglévő jelzáloghitelek mintegy egyharmadánál és
  • a nagyvállalatok és a kkv-k által felvett / felvehető piaci kamatozású forinthiteleknél

van elsősorban jelentősége a rövid lejáratú referenciakamatoknak, nevezetesen a budapesti bankközi kamatlábnak, a BUBOR-nak. Az első csoportra azonban január 1-je óta a kormány által bevezetett kamatstop vonatkozik,

várható ezért, hogy a forintalapú vállalati hitelek piacát fogja leginkább visszavetni a következő hónapokban a BUBOR régóta tartó és most felerősödő emelkedése.

bubor0

A forintalapú vállalati hitelek iránt az elmúlt hónapokban már egyébként is jelentősen visszaesett a kereslet. Szinte csak a rövid lejáratú, likviditási vagy forgóeszköz célú hitelek esetében maradt meg a létjogosultsága, elsősorban azoknál a cégeknél, amelyek számára a felvett adósság kamatterhe a költségek között még magasabb kamatszint mellett sem olyan jelentős, vagy amikor a hitel kellően rövid távú ahhoz, hogy kamatai ne terheljék meg túlzottan az éves eredményt.

A kisebb cégek számára a menekülő utat elsősorban a Széchenyi Kártya Program támogatott, 0,5-3,5%-os kamatozású hitelei jelentik (maximális összegük 400 millió forint), a devizabevétellel rendelkező cégek számára pedig az euróhitelek jöhetnek szóba banki alternatívaként.

A hitelpiac egyéb szegmenseiben kevésbé releváns a BUBOR rövidtávú változása, hiszen

  • a meglévő jelzáloghitelek mintegy kétharmada legalább 5 éves kamatperiódusú, így ritkábban és késleltetve igazodik a kamatuk az aktuális hozamkörnyezethez,
  • az új jelzáloghitelek kevesebb mint 1%-át veszik fel éven belül változó kamatozás mellett az utóbbi időben,
  • az elmúlt években kihelyezett (egyúttal rövidebb futamidejű) személyi kölcsönök döntő része végig fix kamatozású, így nem hat rájuk a BUBOR (ugyanez igaz az új személyi kölcsönökre is),
  • a babaváró hitelek a gyermek 5 éven belüli megérkezése esetén a futamidő végéig fix 0%-os kamatozásúak,
  • a vállalati hiteleknek jelenleg mintegy 40%-a devizahitel, ahol a BUBOR szintén nem érvényesül.

A vállalati hitelek körében elterjedt rövid kamatperiódusú piaci kamatozású forinthitelek körében várható tehát a BUBOR hatására a hitelkamatok további legjelentősebb emelkedése. Az MNB legutóbbi, augusztusi adatai szerint az új szerződésekben itt még 12-13%-os kamatok voltak a jellemzőek, ám ez a következő hónapok év végén és jövő év elején megjelenő statisztikáiban már 20% körül lehet.

A jelzáloghiteleseket azonban a kamatstop védi. A változó kamatozású jelzáloghitelek kamata a következő fordulónaptól azonban már szintén 20% lenne, ezzel szemben a kamatstop miatt 4-5%-os ügyleti kamatot kell fizetniük az érintetteknek a következő fordulónaptól. A különbséget a bankszektor állja, ennek évesített költsége az úJ BUBOR-szintek mellett már a 200 milliárd forintot is meghaladhatja.

Részletesebben legutóbb itt írtunk a kamatstopról.

Forrás: Portfolio