Csongrád-Csanád Vármegyei Iparszövetség

910 milliárd forint EU-s pénzt oszt ki a kormány, van, amit nullaszázalékos kamatra

A Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program Plusz keretében összesen mintegy 910 milliárd forint EU-forrás meghirdetése várható a következő hónapokban, amelyből két pályázati keretösszeget már jövő héten közzétesz a kormány.

Az uniós viták közben „a GINOP Plusz források szabadok, a gazdaságba áthelyezhetőek” – fogalmazott Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter egy kedd reggeli sajtótájékoztatón. A kormány célja a gazdaság helyreállítása 2024-ben, amelyhez 4 százalékos GDP-növekedést képzel el a miniszter. Ehhez szerinte három kulcselemnek kell teljesülnie:

  • A (lakossági) fogyasztás helyreállása,
  • A belső kereslet (termelés, beruházások) helyreállítása,
  • A munkaerőpiaci aktivitási ráta növelésén keresztüli gazdaságélénkítés. Utóbbihoz hozzátette: „szeretnénk, ha több magyar dolgozna”.

A miniszter jelezte: a GINOP Plusz programban rendelkezésre álló mintegy 910 milliárd forint két részben érhető el:

1. A vállalkozásfejlesztés terén 450 milliárd forintos a keret. Ennek a keretnek nagy része visszatérítendő, tehát hitelalapú forrás. Ezzel kapcsolatban viszont hangsúlyozta:

„nullaszázalékos kamatot határoztam meg”. Ez főként a kkv-szektort fogja érinteni, és főként beruházások finanszírozására megy majd a forrás.

2. A munkaerőpiaci aktivitás növelésére 460 milliárd forintos keretösszeg áll rendelkezésre. Ez a keret nagyrészt vissza nem térítendő támogatásokat takar a tárcavezető jelzése szerint.

Orbán Viktor utasítása értelmében ezeket a forrásokat a lehető leggyorsabban kell a gazdaságba juttatni

– rögzítette a miniszter. Ezért a tárca és a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara szorosan együttműködik, és mintegy 6-8 pályázati program meghirdetése várható a következő hónapokban – foglalta össze a Portfolio.

A jövő héten azt a két pályázatot jelentik be, amelyek már márciusban indulnak. Az egyik pályázat a vállalkozásfejlesztési prioritáshoz tartozik, 130 milliárd forintos lesz a keretösszege, a másik az aktivitásnövelési prioritáshoz tartozik és 130-150 milliárd forint körüli kerettel várható. A továbbiakat illetően jelezte:

„A következő negyedévekben újabb programokat fogunk bejelenteni, és azt szeretnénk, ha a 910 milliárd forint a jövő év közepéig el is fogyna.”

A hitelforrásokat az MFB Pontokon keresztül juttatják majd el az érintettekhez, két bankon keresztül (MBH, Gránitbank), amelyekkel egy közbeszerzési eljárás nyomán szerződött le az MFB. Az aktivitásnövelést segítő pályázatokat pedig az Országos Foglalkoztatási Alapon keresztül bonyolítják majd le.

Forrás: hvg