Csongrád-Csanád Vármegyei Iparszövetség

Jó lesz vigyázni: brutálisan növekednek a munkavédelmi bírságok márciustól

Érdemben emelkednek a munkavédelmi és foglalkoztatás-felügyeleti szabálytalanságok bírságtételei 2024. március elsejétől, közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).

Mint írják, a munkavállalók minél erőteljesebb védelme érdekében a legfőbb cél a prevenció, a munkahelyi balesetek megelőzése. Emiatt, valamint a jogszerű foglalkoztatás elősegítése céljából növekednek jelentősen a munkavédelmi bírságok.  

Ezek alsó határa munkavállalónként a duplájára, azaz 100 ezer forintra emelkedik, a felső határ pedig a jelenlegi tízszeresére, 100 millió forintra nő.

Munkabaleset vagy egészségkárosodás esetén háromszorosára, súlyos munkabaleset esetén tízszeresére, halálos munkabalesetnél húszszorosára emelkedik a bírságtétel.

A bírság összegét többszörösére növelheti a szabálytalanságok száma, illetve a veszélyeztetés időtartamának mértéke. A szabálytalanságoknál esetlegesen felmerülő súlyosbító tényezők pedig még tovább emelhetik a kiszabott bírság összegét , közölte az NGM.

A foglalkoztatás-felügyeleti bírságtételek alsó határa márciustól ötszörösére, 150 ezer forintra módosul. A felső határ mikro- és kisvállalkozás esetén nem változik, középvállalkozás esetében maximum 20 millió forintra, a legalább 250 főt foglalkoztató vállalkozások esetén pedig 25 millió forintra nő.

A mérlegelés alapú bírságkategóriáknál cégméret szerint változnak a bírságtételek, minél nagyobb egy vállalkozás, annál magasabb a kiszabható összeg.

Az új idegenrendészeti törvény rendelkezéseivel összhangban a harmadik országbeli állampolgárok engedély nélküli foglalkoztatására vonatkozó szankciók is tovább szigorodnak – közölte a minisztérium.

Forrás: mfor.hu