Csongrád-Csanád Vármegyei Iparszövetség

NIS2 felkészítés

NIS2 irányelv

Az Európai Unió válasza a kiberbiztonsági kihívásokra

A digitális kor növekvő kihívásait felismerve az EU új irányelvet alkotott, amelynek célja a hálózati és információs rendszerek magas szintű biztonságának biztosítása az egész Unióban.

Mi az a NIS2 direktíva?

A 2016-ban életbe lépő Network and Information Systems (NIS) Directive a kritikus nemzeti infrastruktúrákba tartozó szervezetek számára írt elő biztonsági és jelentési kötelezettségeket az Európai Unión belül. A NIS2 irányelv lépést tart a folyamatosan változó kiberbiztonsági fenyegetésekkel, és célul tűzte ki a kiberbiztonság további javítását az EU-ban. Az irányelv nevesíti azokat a szektorokat, mint például az energia-, víz-, közlekedési- és egészségügyi szektort, amelyek kritikus fontosságúak, és kitágítja az ezekben a szektorokban tevékenykedő cégekre is a kiberbiztonsági incidensek bejelentési és kezelési kötelezettségét.

Miért fontos ez az Ön vállalata számára?

Közeledik a 2024. október 17-i határidő, amikorra az összes EU-tagállamnak át kell ültetnie a NIS2 rendelkezéseit saját jogrendjébe. A nagyobb szervezetek számára ez különösen fontos, hiszen kötelezővé válik számukra a megfelelő kiberbiztonsági megelőző intézkedések megtétele és az ilyen incidensek bejelentése. Azok a vállalatok, amelyek nem tesznek eleget az irányelvnek, nem csak a kiberbiztonsági fenyegetésekkel néznek szembe, hanem jelentős bírságokkal is. Amennyiben cége ezekben az érintett szektorokban tevékenykedik, az irányelvnek való megfelelőség az ön számára is elengedhetetlen lesz.

Milyen lépéseket kell most tennie?

Ismerje meg a NIS2 irányelvet mélyebben és tájékozódjon arról, hogyan érinti ez vállalatát. Vegye fel a kapcsolatot szakértőinkkel, akik segítségével hatékonyan és időben felkészülhet az irányelv előírásaira!

A NIS2 irányelv az Ön cégét is érintheti

Az NIS2 nem csak egy újabb EU-s irányelv, hanem egy elengedhetetlen lépés a modern kiberbiztonsági kihívások kezelésében. Az irányelv célja, hogy választ adjon a dinamikusan változó kiberfenyegetésekre, és megteremtse azokat a keretfeltételeket, amelyek segítségével a vállalatok megfelelő védelmet biztosíthatnak az adataiknak és rendszereiknek.

Különösen kritikus ágazatban tevékenykedik

Amennyiben vállalata a NIS2 irányelvben az EU által meghatározott 14 kritikus infrastruktúra-szektor egyikében működik, például az energia-, közlekedési vagy egészségügyi szektorban, akkor közvetlenül érintetté válik. Kötelezővé válik az incidensek bejelentése és egyéb specifikus előírásoknak való megfelelés.

Egyéb kritikus ágazathoz tartozik

A NIS2 irányelv további kritikus szektorokra is kiterjeszti annak hatályát. Ilyenek többek között a postai szolgáltatások, vegyi- és élelmiszeripari cégek, illetve a hulladékkezelésben dolgozó, valamint gyártással és kutatással foglalkozó vállalatok.

Egy jól kezelt kiberbiztonsági válság nem csak a vállalati adatokat és rendszereket védi, de erősíti a vállalat piaci pozícióját és hírnevét is. A NIS2 irányelvnek való megfelelés mutatja az ügyfelek, partnerek és az érintett szektorok felé, hogy a vállalat komolyan veszi a kiberbiztonsági kihívásokat.

Az idő rövid, a 2024. október 17-i határidő pedig gyorsan közeledik. A megfelelés nem csupán jogi kötelezettség, de egy lehetőség is arra, hogy vállalata piacvezetővé váljon a kiberbiztonság terén. A teendőkről kérjen tőlünk időpontot szakértői konzultációra!

ITSecure.hu