Csongrád-Csanád Vármegyei Iparszövetség

Tudja már, hogy gépkocsija személyautónak számít, vagy nem?

Ahogyan a személygépkocsik (cégautó) adója változott 2009. február elejétől. (I. rész)

2009. február 1-jétől a cégautó adó szabályozása átkerült a gépjármű adó törvény hatáskörébe, mint vagyonadó.

Az első feladata egy gépkocsi tulajdonosának ebben az esetben annak megállapítása, hogy gépkocsija az szja. tv. szerint személygépkocsinak számít e. Ez dönti el alapjában véve, hogy cégautó adó fizetési kötelezettsége keletkezik e egyáltalán, úgy egy vállalkozásnak, mint bizonyos esetekben egy magánszemélynek is.

Szja. tv. 3.§. 45. Személygépkocsi: négy, illetve három gumiabroncskerékkel felszerelt olyan gépjármű, amely a vezetővel együtt legfeljebb nyolc felnőtt személy szállítására alkalmas, azzal, hogy ide tartozik a benzinüzemű, a dízelüzemű, az elektromos üzemű, a gázüzemű személygépkocsi, a versenyautó, az önjáró lakóautó. Személygépkocsinak minősül továbbá az a vegyes használatú, 2500 kg-ot meg nem haladó megengedett együttes tömegű, olyan gépjármű (nagy rakodóterű személygépkocsi), amelynek rakodótere gyárilag kialakítva kettőnél több utas szállítására alkalmas, de kézzel egyszerűen oldható ülésrögzítése révén a felhasználás szerinti terhek szállítására bármikor átalakítható a válaszfal mögötti rakodótér, ideértve azt az esetet is, ha az ülés eltávolítására visszafordíthatatlan műszaki átalakítással került sor.

A probléma a vegyes használatú gépkocsiknál jelentkezik első sorban véleményem szerint, hiszen a 2500 kg-ot meg nem haladó megengedett együttes tömegű gépkocsi, ha rakodótérrel is rendelkezik, akár személygépkocsinak is számíthat. S bizony ebben az esetben adófizetési kötelezettsége lesz a tulajdonosnak, vagy a lízingbe vevőnek.

A változásban az a kedvezőtlen, hogy minden személygépkocsi után meg kell lényegében fizetni az új adót a tulajdonosnak vagy a lízingbe vevőnek egyaránt, ha

•    Nem magánszemély tulajdonában van, vagy ha
•    Magánszemély tulajdonában is van, de a számviteli törvény szerint költséget, személyi jövedelemadó szerint pedig tételes költséget számol el a személygépkocsi után a magánszemély bárhol. Például útnyilvántartás alapján a kifizető, munkáltató felé, vagy pedig megbízási díjával szemben választja a magánszemély ezt a lehetőséget.

Kivételek most is vannak az adófizetés alól, a megkülönböztető jelzéseket használó, továbbértékesítési céllal vásárolt, háziorvos, gyermekorvos stb., azaz a korábban is mentes tevékenységek gépkocsiparkja után nem kell az adót megfizetni.

Azonban az eva törvény változása miatt a személygépkocsi már nem mentesül a magánhasználat alól, így a változás szerint az eva-s társas vállalkozásnak is meg kell fizetnie a tulajdonában lévő személygépkocsi után az adót. Azonban az eva-s és átalánydíjas egyéni vállalkozóra, a költségelszámolás hiánya miatt, nem vonatkozik az új rendelet. (folyt.)
T.Zs.

Forrás: www.adoszabaszat.hu