Csongrád-Csanád Vármegyei Iparszövetség

Elöljáróban az évközi adóváltozásokról

Az Országgyűlésben elfogadott törvény nyomán számos adónk változik július 1-jétől ismét.

Változik az áfa mértéke, és 5 százalékkal csökken a munkáltatói járulék, a minimálbér kétszereséig. Visszamenőleg január 1-jétől változik a személyi jövedelemadó alsó sávhatára, de augusztustól a munkabér 60 százalékára csökken sajnos a táppénz.

A legjelentősebb változás az áfa törvényt érinti, amikor is az általános forgalmi adó kulcsa 20 százalékról 25 százalékra emelkedik 2009. július 1-jétől, de bevezetésre kerül egy középső kedvezményes, 18 százalékos kulcs is, amelyet tejre, tejtermékekre, kenyérre, pékárukra kell alkalmazni. A távhőszolgáltatás áfa kulcsa is július 1-jétől 25 százalékra emelkedik, de augusztus 1-jétől kedvezően változik, 18 százalékra csökken, ha az Európai Bizottság időközben nem támaszt ellene kifogást. A korábban is kedvezményes áfa kulcsú könyveknél, napilapoknál valamint gyógyszereknél nem lesz változás, továbbra is az 5 százalékos kulcs marad hatályban.
A személyi jövedelemadó alsó 18 százalékos sávhatára, ez év január 1-jétől visszamenőleg 1, 7 millióról 1, 9 millió forintra emelkedik. Ami 1, 9 millió forintos bruttó jövedelemnél nagyobb nettó jövedelem-növekedésnek felel meg, a fölött az előny kisebb.

A családi pótlék januártól adóterhet nem viselő járandósággá alakul át oly módon, hogy a házastársak között megosztható lesz 50-50 százalékban, az egyedülállók esetében pedig csak 50 százalékban számít bele a jövedelembe. De azt tudni kell, hogy a változás következtében a családi pótlék nem válik adókötelessé, csak akkor jelent az adózásában változást, ha a családi pótlékkal rendelkező magánszemély más, adóköteles jövedelemmel is rendelkezik. Ráépül a jövedelem, ahogyan a nyugdíj esetében is történik. Sok félreértést okoz ebben az esetben is a pontatlan fogalmazás, amivel a médiában találkozunk. Azokban az esetekben jelent ez a változás többlet adófizetést, amikor emiatt esik át a magánszemély részben vagy egészben a magasabban adózó sávba. Maga a családi pótlék után nem kell megfizetni a reá eső adótartamot.

A jövedéki adó átlagosan 5-6 százalékkal nő, ami bizony az amúgy is magas üzemanyagáraknál nagyobb megterhelést fog jelenteni a magánszemélyek és a vállalkozások esetében is.

A jövedelmek után fizetendő munkáltatói járulék a korábbi terveknek megfelelően július 1-jétől egyelőre a minimálbér kétszereséig, 32 százalékról (29+3) 27 (26+1) százalékra csökken. Ami két részből tevődik össze. Egyrészt a foglalkoztató által fizetendő társadalombiztosítási járulék a jelenlegi 29-ről 26 százalékra mérséklődik (24 % nyugdíjbiztosítási járulék és 2 % egészségbiztosítási járulék), másrészt a munkáltatóknak a munkavállalók után fizetendő eddigi 3 százalék munkaadói járulék helyett 1 százalékot kell csak fizetniük. A minimálbér kétszeresét meghaladó rész után az idén még változatlanul a 32 (29+3) % marad a járulék mértéke.

Kiigazították a pályakezdők, az ötven év feletti munkanélküliek valamint a gyermek gondozását követően munkát keresők foglalkoztatását segítő járulékkedvezményt is. A fizetendő társadalombiztosítási járulék a foglalkoztatás első évében a bruttó munkabér 10, a másodikban pedig a 20 százaléka.

Az egyszerűsített vállalkozói adó (EVA) bevételi határa július 1-jétől 25 millióról 26 millió forintra emelkedik az Áfa emelkedése miatt. Várhatóan az Eva adó nagysága pedig 2010-től 25-ről 30 %-ra emelkedik. Minden Eva-s vállalkozásnak át kell majd gondolnia az év végéig, hogy vállalkozása természetétől függően változatlanul megéri e az Eva adó alanyának lennie.

A változások hatása a jogalkotók szerint összességében kiegyenlítik egymást, a költségvetési szigorítások miatt megtakarított összeg a bevételkiesés kompenzálására elegendő lesz, de sajnos egyes családok, és vállalkozások esetében ez a semlegesség nem minden esetben valósulhat meg.

Forrás: www.adoszabaszat.hu