Csongrád-Csanád Vármegyei Iparszövetség

EVA változások 2010-től, újra átvizsgálhatjuk választásunkat.

2010-től a „közteherviselés rendszerének” átalakítására irányuló jogszabály módosításokat tartalmazó újabb salátatörvény – többek között – az egyszerűsített vállalkozói adóról megfogalmazott változásokat is magába foglalja. Közkedvelt nevén az Eva-ról született módosításokról van szó.

1.  Az adóalanyiság választására jogosító értékhatár túllépése esetén módosul az adóalanyiság megszűnésének időpontja.

  • az értékhatár meghaladásának napját követő nappal szűnik meg az adóalanyisága az eva-s vállalkozásnak. Ezzel – a főszabály szerint – az értékhatárt meghaladó összeg is egyértelműen evás bevételnek számít.

2. Az Eva mértéke

  • Az eva adó a pozitív adóalap 30 %-a lesz, a korábbi 25% helyett
  • De ha az adóalany bevétele meghaladja az adóalanyiság választására jogosító értékhatárt, akkor a bevételnek az értékhatárt meghaladó része után a fizetendő  eva adó mértéke 50 százalék, ami tartalmazza ennek a bevételrésznek természetesen az áfáját is.

    A korábbi Eva adó melletti választásunkat célszerű újból átgondolnunk, mennyivel változik ebben, s a többi választható adónemben  az adózásunk.  Végezzünk számításokat, vegyük figyelembe tevékenységünk várható valós költségeit. Többek között személyes közreműködésünk piaci értékét, s annak kötelezően befizetendő járulék és adóvonzatát. Az így kiszámolt várható eredményünk adóvonzatát, s végül az adózott eredmény nagyságát, ami a valós tiszta jövedelmünk a béren kívül.

    Ezeket kell jól átgondolnunk, s ehhez kérheti könyvelője segítségét is. A következő néhány hónapban ne feledkezzen meg erről, járjon utána a csak az Ön által ismert adatai figyelembe vételével. Ne halassza döntését az utolsó napokra, hiszen a karácsony előtti időszakban sok más egyéb teendője is lesz.

    Forrás: adószabászat.hu