Csongrád-Csanád Vármegyei Iparszövetség

Még élhet a 2009-es évi adómentesen adható béren kívüli juttatásokkal.

Népszerűvé váltak a munkáltatóknál az adómentes béren kívüli juttatások. Most, hogy ismertté váltak a 2010-es év ilyen irányú megszigorításai, természetesen terveznünk kell, hogy hogyan fogjuk működtetni a cafeteria rendszerünket jövőre. De addig se feledkezzünk meg az idén még fizethető adómentesen adható juttatásokról.
Például, ha nem fizette ki idén munkavállalóinak legalább az adómentesen adható iskolakezdési támogatást, még megteheti október végéig. Gyermekenként 21.450.- Ft-tal segítheti munkavállalója iskolakezdési gondjait.

Ha nem élt az adómentesen adható csekély összegű ajándékutalvány lehetőségével, december 31-ig fizetheti még. Mert ajándékutalványt adhat adómentesen 3-szor a minimálbér értékének tíz százalékáig minden dolgozójának és a vele egy háztartásban élő hozzátartozójának. Ezek az utalványok természetesen elkölthetők majd 2010-ben is.

Adhat kultúra utalványt is még adómentesen dolgozóinak és azok hozzátartozóinak a minimálbér értékéig, amit szintén elkölthetnek jövőre is.

Természetesen  a béren kívüli juttatások csak a törvényben meghatározott mértékig adhatók adómentesen.

Jövő évi cafeteriás terveinket pedig a módosított adótörvények alapján kell majd kigazdálkodni. Az Szja tv. 70. §-a tartalmazza az egyéb  béren kívüli és egyes természetbeni juttatások bevételeinek körét, ezek adókötelezettségét pedig a 71. §-ának rendelkezései szerint kell várhatóan teljesíteni.

Forrás: adószabászat.hu