Csongrád-Csanád Vármegyei Iparszövetség

Személygépkocsi átalányt számolt el, mint egyéni vállalkozó?

Akkor mentesülhet a cégautó adó megfizetése alól már az év további idejére!

Ez év februárjától megnehezítette az új cégautó adó rendszere mindnyájunk életét, akik próbáltuk értelmezni, de különösen azét, aki ilyet kénytelen lett fizetni is. Hiszen ahogy lenni szokott, minden új törvény sok-sok értelmezési problémát vet fel, s ez bizony mindenkiét, de különösen a könyvelők idegrendszerét teszi próbára.  

A 2009. évi 77. „saláta”  törvényünk érintette a még újdonsült cégautó adó törvényt is. Egy röpke kis mondatocska, hivatkozás maradt ki az eredetiből, mely utalt a magánszemély személygépkocsi költségének elszámolási napjára, nevezetesen az egyéni vállalkozókra vonatkozó átalánydíjas elszámolásra.

Az Szja. tv. 11.mell. III./11. P szerinti meghatározás változatlan maradt, nem módosult:

„az egyéni vállalkozó az útnyilvántartás vezetése helyett havi 500 kilométer utat számolhat el átalányban a személygépkocsi használata címén a költségek 6. pont szerinti figyelembevételével, függetlenül az üzemeltetett személygépkocsik számától. Ezt az elszámolási módszert is csak a teljes adóévre – illetőleg az adóéven belül az egyéni vállalkozói tevékenység teljes időtartamára – lehet alkalmazni.”

A gépjárműadót  szabályozó törvény (1991. évi 82. tv.) módosítása, mely augusztus elsejétől hatályos, a fenti átalánydíjas elszámolásra nem hivatkozik vissza, azaz a nyilvántartás nélkül elszámolható 500 kilométeres átalányköltség az egyéni vállalkozónál nem von maga után cégautó adó fizetési kötelezettséget.

A februárban megjelent eredeti cégautó adó törvényben sem volt egyértelmű  sokunkban a cégautó adó megfizetési kötelezettség ebben az esetben, de a feltett kérdéseinkre az illetékesek abban erősítettek meg, hogy igenis ilyen esetben is vonatkozik az egyéni vállalkozóra.

Feltehetően a jogalkotói eredeti szándék érvényesült végül is a módosításban, hiszen aránytalanul nagy terhet rótt a korábbi a vállalkozókra.

Az szja. tv. szerint ezt a könnyített elszámolási módszert az egyéni vállalkozók jelenleg változatlanul csak a teljes adóévre választhatják, kezdők pedig az adóéven belüli teljes időtartamra.

Tehát ha az év első részében már elkezdett a vállalkozó útnyilvántartást vezetni, akkor augusztustól azt kell továbbra is vezetnie, nincs már más választási lehetősége. Természetesen ez a cégautó adó megfizetését is jelenti azokra a hónapokra, amikor költséget érvényesített útnyilvántartása alapján üzleti útjaira.

Forrás: adószabászat.hu