Csongrád-Csanád Vármegyei Iparszövetség

Külföldi útjára napidíjat számolt el eddig?

Valószínűleg 2010-től már csak adókötelesen teheti meg!

2010-től a külföldi utakra adott napidíjak adómentessége megszűnik. Ez alól változatlanul csak a nemzetközi árufuvarozásban gépkocsivezetőként foglalkoztatott magánszemélyek napidíja a kivétel.

Jelenleg egy magánszemély, ha kifizetőtől külföldi kiküldetés címén kap jövedelmet, akkor annak 30 százaléka lehet csak adómentes. Ez a 30% a „Külföldi kiküldetéshez kapcsolódó elismert költségekről” elnevezésű 168/1995. (XII. 27.) kormányrendelet szerint pedig a jövedelemből, a külszolgálat időtartamára maximum napi 15 eurónak megfelelő forintösszeg lehet.

A fenti kormányrendelet 4/A §-a szerint azonban a nemzetközi árufuvarozásban és személyszállításban foglalkoztatott gépkocsivezető és árukísérő napi 25 eurót vonhat le igazolás nélkül a napidíjából. A 30 %-os korlát nélkül számolhatják el adómentesen a fenti összeget, de csak akkor, ha a gépjármű külföldön történő üzemeltetéséhez közvetlenül kapcsolódó költségeken kívül más költséget, – szállás, utazás – nem számol el.

Ha azonban a kifizető szállásköltséget is térít a gépkocsivezetőnek és a kísérőnek, akkor, ahogyan a magánszemélyeknél is történik a napidíj 30%-a, legfeljebb 15 euró számolható el adómentesen.

Az Szja törvény változása szerint 2010-től megszűnnek a napidíjra vonatkozó külön rendelkezések, azaz az így kifizetett összegek a juttató és a juttatásban részesülő jogviszonya szerint, minden esetben és teljes összegükben, adókötelessé válnak. Azaz a már jóváhagyott törvénymódosítások szerint járulékkötelesek lesznek, s az azzal megemelt járulékalap lesz a személyi jövedelemadója alapja az új „szuperbruttósítás” figyelembe vételével. Bérként fog viselkedni, csak napidíjnak hívjuk majd, úgy tűnik ez a változás lényege.

Akik tehát nem a fuvarozókra vonatkozó szabályok szerint kaphatják a napidíjukat, azoknak 2010-ben teljes egészében adóköteles jövedelemnek kell a külföldi napidíjukat tekinteni.
A fuvarozókra viszont továbbra is érvényben marad a kormányrendelet 4/A§-a, ami szerint választhatják a napi 25 eurós adómentes külföldi napidíjat.

Az országgyűlés folyamatosan gyártja a jövő évi módosításokat, így ígérjük, hogy figyelemmel kísérjük a fenti témát érintő esetleges korrigálásokat is, hogy időben tudjuk tájékoztatni  olvasóinkat.

Forrás: adószabászat.hu