Csongrád-Csanád Vármegyei Iparszövetség

Ismét a folyószámla kivonatról, az ügyfélkapus regisztráció tükrében

Egy vállalkozás természetesen már korábban regisztrált az ügyfélkapun, de ez magánszemély esetében tapasztalatunk szerint, nem általános. Ilyen esetben a magánszemélynek az adóhatóság kiküldi évente egyszer a folyószámla kivonatát, s ez rendszerint a tél beköszöntésekor esedékes. Azonban aki regisztrált magánszemély, annak mivel lehetősége van folyamatosan szemmel tartani egyenlegeit, már nem kapja meg papír formájában.

Az adóhatóság az elmúlt hetekben ki is küldte a folyószámla kivonatokat azoknak a magánszemélyeknek, akik nem regisztráltak, s az ügyfélkapun nem tudják ellenőrizni adóhátralékukat adónemenként, és az esetleges pótlékaikat. Az utóbbi, elsősorban a lejárt esedékességű kötelezettségek miatt megállapított késedelmi pótlékot jelenti.

Mindkét  esetben rendkívül fontos a kivonat vizsgálata és a pótléklista áttanulmányozása, az alábbi eltérések esetén:

  • Egyik adónemen túlfizetés, másikon hiány
    • Hivatalból előbb-utóbb az adóhatóság is átvezeti, de a magánszemély is összevezetheti az eltéréseit egy 17-es nyomtatványon. Ilyen esetben arról kell még meggyőződni, hogy nem maradt e valós hátralék a rendezés után, mert annak késedelmi pótlékát az adóhatóság továbbiakban már ketyegteti. Tehát ezt akkor be kell fizetni.
  • Hátralék vagy hátralékok különböző adónemeken
    • Fizetési kötelezettségek teljesítése.
  • Csatolt pótlékszámítási lista miatt
    • A 2008. évre felszámolt késedelmi kamatokat szokásához híven az adóhatóság 2009. november 16-án írta elő a folyószámlákon, s ez azt jelenti, hogy ettől kezdve végrehajthatóvá is vált.

Akiknek túlfizetéssel nincs lehetőségük rendezni a teljes hátralékukat, pótlékukat, azoknak haladéktalanul eleget kell tenniük fizetési kötelezettségüknek. Ha ezt nem áll módjukban teljesíteni, akkor vagy azonnal fizetési könnyítésre kell megállapodást kezdeményezni, vagy méltányossági kérelmet célszerű benyújtani. Mert ellenkező esetben a tartozásra végrehajtási eljárást kezdeményez az adóhatóság.

A kérelem benyújtásának ideje dönti el, hogy egyáltalán sor kerül a végrehajtási intézkedésre, vagy ha már beindult, akkor pedig felfüggesztik e. Ez persze nem jelenti annak megszűnését, hiszen az a végrehajtás alá vont tartozás végleges rendezésével, vagy ha a kérelemnek helyt ad az adóhatóság, akkor azzal szűnik meg.

Tapasztalatunk szerint az adózók többsége nem fordít kellő figyelmet a folyószámla kivonatára és annak nettó pótléklistájára.

Ezért hívjuk fel figyelmüket a folyószámla kivonat figyelmes átvizsgálására, mert csak így kerülhető el egy esetlegesen jogos, vagy jogtalan, de mindenképpen váratlan, végrehajtási eljárás.

Forrás: adószabászat.hu