Meleg étkezés támogatására 2009-ben havi 12. 000 forintot lehetett adni adómentesen, 2010-től viszont, bár csak a „kedvezményes” adózással, már 18. 000 forint adható.
Tehát a kedvezményes adózású elemek közé tartozik a melegétkeztetés –sajnos a hideg nem – biztosítása a megadott értékhatárig. Gyakori, hogy a vállalkozások étteremben, vagy munkahelyre való kiszállítással oldják meg az étkeztetést.
A korábbi gyakorlat szerint az elmúlt évben, ha az értékhatárt meghaladta a havi étkezés, akkor azt természetbeni juttatásként kellett számításba venni és leadózni. Ez ebben az évben is változatlan, azzal a különbséggel, hogy a magánszemélyhez kötve kell természetbeni juttatásként nyilvántartani és a bérszámfejtésbe beállítani. Tehát erről havonta adatot kell szolgáltatni a bérszámfejtéshez.
Ezen kívül dokumentálni kell havonta magánszemélyenként az elszámolt számlákon, elkülönítve az esetlegesen reprezentációként felmerülő üzleti vendéglátás elszámolásaitól. Különös tekintettel ebben az évben, hiszen nincs korlátja a reprezentációnak, csak a társasági adó alapját kell a teljes összeggel megemelni, azaz csak 19%-ot kell utána fizetni. Valószínűleg ezért kiemelt ellenőrzési feladata lesz az adóhatóságnak ennek elbírálása is.
A normál adózású csoportba, azaz természetbeni juttatásként kell az adott utalványt – értékhatár nélkül – leadózni január elsejével a hidegétkeztetési utalványt, az alábbi táblázat szerint.
Meleg étkezés (Ft) |
Hideg étkezési utalvány biztosítottnak (Ft) |
Hideg étkezési utalvány (nem biztosítottnál) Ft |
|
18 000 | 18 000 | 18 000 | |
Szja 25% | 4 500 | ||
Szja 54% | 9 720 | 9 720 | |
TB alap | 27 720 | ||
TB 27% | 7 484 | ||
EHO 27% | 4 860 | ||
Költség | 22 500 | 35 204 | 32 580 |
Forrás: adószabászat.hu