Csongrád-Csanád Vármegyei Iparszövetség

Hogy kivédjen egy munkaügyi ellenőrzést…

2010. február 15-ig teljesítse a foglalkozás-egészségügyi bejelentését.

Nem minden vállalkozás tud arról a bejelentési kötelezettségről, hogy akinek alkalmazottja van, köteles minden évben bevallást benyújtania az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Felügyelőség (OMMF) felé az adataiban és a  foglalkozás-egészségügyi ellátását  végző adataiban történő változásról.

Már a működése megkezdését követő két hónapon belül köteles minden munkáltató az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség területileg illetékes munkavédelmi felügyelőségének bejelenteni saját és az egészségügyi szolgáltatást nyújtó szolgáltató adatait.
Abban az esetben is jelezni kell a változást, ha csak az orvos személyében történik változás.

Az éves bevallásokat nem a könyvelő készíti el, hiszen nem állnak rendelkezésére az ehhez szükséges adatok. Ez a kötelezettség a cégvezetőket terheli, akik kötelesek ezt elkészíteni és eljuttatni minden év február 15-ig a területileg illetékes munkavédelmi felügyelőségnek. Ezt a terhet azonban gyakran leveszik az üzemorvosok a cégvezető válláról, s elkészítik és beküldik a vállalkozás helyett.

Azért van ennek a bevallási kötelezettségnek jelentősége, mert az OMMF azonosítani tudja a munkáltatókat és a szolgáltatókat, valamint követni tudja a változásokat. S nem utolsó sorban a munkavédelmi felügyelőségek ellenőrizhetik, hogy a munkáltatók biztosítják-e a kötelező foglalkozás-egészségügyi szolgáltatást.

Mindenképpen kockázatos a bejelentés elmulasztása (e-mailen is beküldhető), mivel ez már szabálysértésnek minősül, bár nem feltétlenül jár anyagi szankciókkal. De egy munkavédelmi cél- vagy eseti ellenőrzés alkalmával magalapozhatnak hatósági intézkedést vagy bírságot.

A bejelentési kötelezettségéről szóló rendelet módosítása is folyamatban van, várhatóan a bejelentések egyszerűsítését és a munkáltatók adatszolgáltatási kötelezettségének csökkentését eredményezi majd.

Ennek a bejelentési kötelezettségnek nincs kötelező formanyomtatványa, de mellékelünk egyet, hiszen annak adattartalma csak a fő szempont.

További információ az OMMF honlapján található.
Bejelentő adatlap letöltése >>>

Forrás: adószabászat.hu