Csongrád-Csanád Vármegyei Iparszövetség

Egyes nagy értékű vagyontárgyak adózása (1.)

Lehet, hogy Önnek is kell foglalkoznia az egyes nagy értékű vagyontárgyak adózásával? De a kétszeres adózás itt is kizárva! Gondolja át, még van rá egy kis idő!

Az Alkotmánybíróság megsemmisítette az úgynevezett vagyonadó törvény lakóingatlanra vonatkozó passzusait. De ne feledkezzünk el az alábbi vagyontárgyakat érintő esetleges bevallási és fizetési kötelezettségekről:
– Nagy teljesítményű személygépkocsik
– Légi járművek
– Vízi járművek esetén.

A magyarországi személyautópark 2, 5 százalékát érintheti a pénzügyi tárca szerint ez az újfajta vagyonadófajta.

Nagyteljesítményű személygépkocsin a törvény a legalább 125 kilowatt (azaz 170 lóerő) teljesítményt elérő hajtómotorral rendelkező gépkocsit ért.

A kétszeres adóztatást azonban a gépjárműadóról szóló  (82./1991., 17/F.§) hatályos törvény  is kizárja. Ezt a lehetőséget a cégautó adó teremti meg, mert abból vonható le az önkormányzatnak  fizetendő „súlyadó”, és a vagyonadó is. Tehát a három fizetendő adónemből  – akinek vannak ilyen kötelezettségei, és be is fizeti azokat –   csak a nagy értékű személygépkocsikra fizetendő adó maradék összegét kell végül is befizetni.

Magyarországon nyilvántartásba vett személygépkocsik esetében az adó alanya az a belföldi vagy külföldi illetőségű magánszemély, illetve az a belföldön vagy külföldön nyilvántartásba vett szervezet, aki, vagy amely a naptári év első napján a személygépkocsi hatósági nyilvántartásában feltüntetett tulajdonosa. Hatósági nyilvántartásban nem szereplő vagy külföldön nyilvántartásba vett személygépkocsi esetén az adó alanya az a belföldi magánszemély vagy belföldön bejegyzett szervezet, amely a személygépkocsi tulajdonosa. Több tulajdonos esetén tulajdoni hányadaik alapján kell adózniuk. Adózni az év első napján fennálló körülmények figyelembevételével kell.

Az adó alapja a személygépkocsi teljesítménye kilowattban kifejezve, mértékét pedig a gépjárműadónak bizonyos szorzata alapján kell kiszámítani, akkor is, ha mentes lenne a gépjárműadó fizetése alól.

1.  125 kW -tól kétszerese
2.  175 kW-tól két és félszerese
3.  200 kw-tól háromszorosa


A személygépkocsi életkora

125-175 KW

176-199 KW

200 KW felett

Gyártási évben és azt követő 3 évben

90
Ft/kilowatt

862, 5
Ft/kilowatt

1035
Ft/kilowatt

A gyártási évet követő 4-7
naptári évben

600
Ft/kilowatt

750
Ft/kilowatt

900
Ft/kilowatt

A gyártási évet követő 8-11
naptári évben

460
Ft/kilowatt

575
Ft/kilowatt

690
Ft/kilowatt

A gyártási évet követő12-15
naptári évben

370
Ft/kilowatt

462, 5
Ft/kilowatt

555
Ft/kilowatt

A gyártási évet követő 16. évben és utána

280
Ft/kilowatt

350
Ft/kilowatt

420
Ft/kilowatt


A vagyonadóból levonható az adóalany terhére, a 2010-re kivetett (nem megfizetett is) gépjárműadó összege, ha azt még nem vette csökkentőként figyelembe máshol, pl. cégautó adónál.

50 százalékos adókedvezmény illeti meg az elektromos meghajtású, valamint hibrid meghajtású gépkocsikat és a három vagy többgyerekes magánszemélyeket (kettőt együtt is).

Bevallani a magánszemély vagy társaság szokásos bevallásához csatolt 1042-es nyomtatványon kell, a február 25. és május 31-e közötti rájuk kötelező határidőben.

Befizetni pedig két egyenlő részletben, a bevalláskor és 2010. szeptember 30-ig kell.

Forrás: adószabászat.hu