Csongrád-Csanád Vármegyei Iparszövetség

Kapcsolatba kerül szellemi szabadfoglalkozásúval?

Azaz ’7’-es adószámmal kezdődő  számlát szokott kifizetni?

Egy vállalkozásnál komoly odafigyelést igényel többek között a bejövő számlák vizsgálata, mert ha egy esetleges ellenőrzés tár fel pontatlanságot, abból bizony bírság és késedelmi pótlék lehet.

Jelen esetben a befogadott számlák kiállítójának státuszát kell ellenőrizni az alábbi változatok szerint.
A számlát kiállító: Egyéni vállalkozó, vagy Adószámos magánszemély

Mert ha egyéni vállalkozó, akkor 2010. január 1-től az egyéni vállalkozói igazolvány helyett a nyilvántartási számát kell az adatain kívül feltüntetnie. Ha ezt nem szerepelteti a számlán, és nem is állapítható meg az, hogy egyéni vállalkozóról van szó, akkor bizony akár személyi jövedelemadó előleget is kell tőle levonni.

Ha pedig adószámos magánszemély által kiállított számlát fogadunk be, – ami onnan állapítható meg, hogy adószáma a fentiek szerint ’7’-sel kezdődik, s nem szerepel az egyéni vállalkozó nyilvántartásban sem – akkor minden esetben nyilatkoztatnunk kell személyi jövedelemadóról, költségelszámolása módjáról és esetleges biztosítási jogviszonyáról. Csak ebben az esetben lehet szabályosan kifizetni. 2010. január 1-től a magánszemély nyilatkozata alapján lehet személyi jövedelemadót vonni, de a járulékokat is a kifizetőnek kell rendezni minden esetben.

Ilyen adószámmal rendelkeznek mérnökök, pedagógusok, fordítók stb. De ilyennel rendelkeznek minden esetben az ingatlan bérbeadók is, de ők választásuk szerint másképpen adóznak a bérleti díj után. Külön adózóként, vagy összevonandó jövedelemként. Ilyen jellegű kifizetések esetében is nyilatkoztatni kell a számla kiállítóját minden esetben a személyi jövedelemadó, s az esetleges 14% EHO kötelezettség levonásáról.

Gondosan ellenőrizzük a befogadott számlákat ilyen szempontokból is, mert utólag már nehéz eleget tenni a kötelezettségeknek, ha már azt kiegyenlítettük.

Forrás: adószabászat.hu