Csongrád-Csanád Vármegyei Iparszövetség

Az Áfa és alapjának forintra történő átszámítása néhány esetben

Az áfa alapot és az áfa összegét kétféle árfolyamon számolhatjuk át forintra az adókötelezettség megállapításakor. Választhatjuk

  • Valamelyik kereskedelmi bank deviza eladási árfolyamát
  • MNB árfolyamot

Célszerű  a számlavezető bank árfolyamának alkalmazását választani, de nem kötelező. Bármely kereskedelmi bank választható, s ezt nem is kell bejelenteni, ellentétben az MNB választásával. Azt csak előzetes bejelentés után lehet alkalmazni. Választás esetén tárgyévben már ettől nem lehet eltérni. Kereskedelmi bank cseréje sem javasolható év közben, kivéve, ha a vállalkozás pénzintézetet is cserélt.

Javasolt az MNB árfolyamának választása abban az esetben annál, aki áfa adólevonási jogával nem élhet, különös tekintettel egy fordított adózású esetre. Amikor egy alanyi mentes vállalkozás szolgáltatás igénybevétele miatt adófizetésre kötelezett, célszerűbb az alacsonyabb árfolyamú MNB-t választania, amikor levonási jog híján, csak fizetési kötelezettsége lesz.

Értékesítés esetén, ha a számlán az ellenérték külföldi fizetőeszközben van feltüntetve a szerződés alapján, akkor annak adótartamát forintban kell feltüntetni. Az áfa törvény alapján, a számlán feltüntetett teljesítési időpontban érvényes árfolyamon kell az adót forintban szerepeltetni a számlán.

A számlák kiállításánál nagyon fontos adat a teljesítési időpont megállapítása, s az bizony nem minden esetben előzi meg a számla kiállításának a dátumát. Például határozott időszaki elszámolások esetén –korábban folyamatos teljesítésűként említett – amikor a teljesítési időpont későbbi, mint a számla kiállításának dátuma, a törvény megengedi, hogy a kiállításkori utolsó árfolyamon történjen az átszámítás.

Előleg esetén, a jóváírás napján történik a számla kiállítása és az akkori árfolyam vehető így csak figyelembe. Ilyenkor semmilyen körülmények között ne állítsuk ki előre az előlegről a számlát, mielőtt kifizetésre kerülne, mivel így az árfolyam még nem lehet ismert, csak helytelen lehet.

Végszámlák esetén nem semmiféle korrekciót végezni az előlegre vonatkozóan. Végszámla esetén az előleg feletti összegnek kell megállapítanunk az adóját, s a fennmaradó összeget számoljuk el a végszámla teljesítésének árfolyamára.

Forrás: adószabászat.hu