Csongrád-Csanád Vármegyei Iparszövetség

Közeleg a beszámolók közzététele a társaságoknál.

Csak elektronikusan lehet beküldeni már 2010-ben (Ctv, 18-19 §, Art. alapján adóhatóság felügyeli), a 2009. évi beszámolót, s elmulasztása már az adóhatósághoz tartozik, ami bírságot, adószám felfüggesztést von maga után. Határideje a mérlegforduló napjától számított 150 nap, s ha ezt nem tartjuk be, akkor 30 napon belül felszólítással figyelmeztet erre az adóhatóság. 15 napon belül lehet pótolni, ha ezt sem tesszük meg, a vállalkozást felfüggesztik 90 napra, de ha az eredménytelenül telik el, akkor még a céget is törlik.

2010-es naptárban a 150. nap vasárnapra esik, így a beküldési határidő május 31. hétfő, éjfél lesz. A beküldésnek pedig jól látható nyoma van, nem késhetünk, hiszen elektronikusan kell beadni.
APEH űrlaphoz (10EB a beszámoló kísérő nyomtatványa) csatolandók a kötelezően beadandó adatok, s erre már van az űrlapnak kitölthető mérleg és eredmény-kimutatás nyomtatványa is ebben az évben, amit természetesen nem kötelező használni.

A mérleg elfogadásakor a vállalkozás taggyűlésének rendelkeznie kell az éves eredmény felhasználásáról. Azaz az osztalék kifizetéséről, vagy annak az adózott eredményben való betételéről. Amennyiben osztalék kerül jóváhagyásra, erről az ügyvezetőnek kell nyilatkoznia, hogy ez nem veszélyezteti a vállalkozás fizetési képességét. Ezt Bt-re nem lehet értelmezni, ügyvezetője sincs így rájuk ez nem vonatkozik (korlátlan felelősség miatt sem). Egy Kft ügyvezetője tehát nyilatkozik, de ezt nem közzétenni kell, hanem a cégbíróságnak kell beadni elektronikus aláírással. Kinyomtatva, aláírva, visszaszkennelve, elektronikus aláírással ellátva. De ezt csak ügyvéd teheti meg, vagy aki elektronikus aláírással bír.

Azaz, ha nem kívánunk ügyvédet bevonni, akkor elektronikus aláírásra való jogosultságot kell szereznünk. Még több mint egy hónap van hátra a határidőig, el kell dönteni addig a nyilatkozatunk beadásának a módját.

Hogy ki küldheti be a beszámolót? A feltétele „csak” egy ügyfélkapus regisztráció. Nem kell hozzá meghatalmazás a közzétételre, bárki, akinek ügyfélkapus regisztrációja van, beküldheti.  De aki elküldi, annak kell őriznie a beszámolót 10 évig. Erre saját példánnyal kell mindenképpen rendelkezni, mert ha elválna útja a vállalkozásnak a könyvelőtől, a beküldőnek akkor is őriznie kell. A felelősség csak annyi, hogy meg kell lennie a beszámolónak, s az eredetivel megegyezőnek kell lennie. Ezt is célszerű eldönteni, hiszen egy vállalkozás életében célszerű, hogy fennállásáról együtt a vállalkozásnál legyen meg minden megőrzendő beszámoló 10 évig.

A határidők pontos betartásához elengedhetetlen a könyvvelővel és a könyvvizsgálóval való megfelelő kapcsolat, hiszen a záráshoz minden körülményt mérlegelni kell. S ezt csak az adóév  teljes anyagának és annak korábban nem ismert lehetőségeinek feltárásával lehet elérni. Az optimális adózáshoz pedig elengedhetetlen a közös gondolkodás, s az igénybe vehető kedvezmények számbavétele, ami csak mindkét fél maximális odafigyelésével  érhető el.

Forrás: adószabászat.hu