Csongrád-Csanád Vármegyei Iparszövetség

Ismét a munkába járás utazási költségtérítéséről

Az, hogy 2010 május 1-től az Európai Gazdasági Térség országaiban lakóknak is jár a munkába járással kapcsolatos utazási költségtérítés, akár repülős útra is, az egy kedvező változás a Kormány 39/2010.(II. 26.) rendeletében.De ami sokunkat érint a változásban, az a 9 forint kilométerenkénti, adómentes személygépkocsi költségtérítésének feltétele.

A május elsejétől életbelépő ezzel kapcsolatos változás ugyanakkor komoly fejtörést okoz a vállalkozások vezetőinek. Pontosan miről is szól a kormányrendelet.

A munkavállaló részére az Szja.tv. szerint a munkába járás költségtérítése adómentesen adható, azaz az alábbi esetekben nem kell figyelembe venni a jövedelem kiszámításakor:

  • ha a munkavállaló lakóhelye vagy tartózkodási helye, valamint a munkavégzés helye között nincsen közösségi közlekedés
  • ha a munkavállaló munkarendje miatt nem, vagy csak hosszú várakozással tudja igénybe venni a közösségi közlekedést
  • ha súlyos fogyatékossága miatt a munkavállaló nem képes közösségi közlekedési eszközt igénybe venni

 Az alábbi fogalmak határozzák még meg a költségtérítés adómentességét:

  • Napi munkába járás: a lakóhely vagy a tartózkodási hely és a munkavégzés helye közötti napi, valamint a munkarendtől függő gyakoriságú rendszeres vagy esetenkénti oda- és visszautazás
  • Hosszú várakozás: az az időtartam, amely a munkavállaló személyi, családi vagy egyéb körülményeire tekintettel aránytalanul hosszú, és amely az út megtételéhez szükséges időt meghaladja.

A munkavállalónak kell munkáltatójának nyilatkoznia lakóhelyéről és a tartózkodási helyéről. Ennek alapján pedig a munkáltató köteles elbírálni minden egyéb körülmény figyelembe vételével a munkába járás költségtérítésének jogosságát, s annak adómentességét.

Úgy tűnik, felkészülhetnek a munkáltatók talán még a különböző közlekedési eszközök menetrendjéből is, hogy megállapíthassák a hosszú várakozás idejét. Ezt bizony kellő körültekintéssel kell megvizsgálni, hiszen egy későbbi esetleges ellenőrzés megkérdőjelezheti annak adómentességét, s akkor abból adóhátralék, bírság és késedelmi kamat megállapítása is lehet.
Ne feledjük, hogy a május havi – esetleg a bérek leadásával együtt kért – személygépkocsira vonatkozó munkába járás költségtérítésnek már ennek az új szabálynak kell megfelelni.

Forrás: adószabászat.hu