Csongrád-Csanád Vármegyei Iparszövetség

Ha május, akkor beszámoló és közzétételi díj!

Figyeljünk a pontos átutalásra!
2010-ben már csak elektronikusan lehet beküldeni a társaságoknak a 2009. évi beszámolójukat. Elmulasztása már az adóhatóságra tartozik, ami bírságot, adószám felfüggesztést von maga után. A mérlegforduló napjától számított 150 napon belül kell közzé tenni, ha ezt nem tesszük meg, akkor 30 napon belül felszólítással figyelmeztet az adóhatóság. 15 napon belül ugyan lehet pótolni, de ha ebből is kicsúsztunk, a vállalkozást felfüggesztik 90 napra, s aztán meg már törlik is a céget.
2010-ben a 150. nap vasárnapra esik, így a beküldési határidő május 31. hétfő, éjfél. A beküldésnek pedig jól látható nyoma van, nem késlekedhetünk vele, hiszen elektronikusan adjuk be, minden másodpercnek nyoma van.

A beszámolót közzé kell tenni a cégbíróságon, de már nem a régi módon, s így csak 3000 Ft a költségtérítési díja egyformán minden társas vállalkozásnak. Az elmúlt évben is gyakran probléma adódott ennek a közzétételi díjnak az átutalásával.  Tulajdonképpen minden társas vállalkozó kapott az elmúlt napokban könyvelőjétől, vagy rövidesen kapni fog, egy „Költségtérítés-befizetési igazolás és utalványminta kérelem” nyomtatványt. Röviden kért egy azonosítót a vállalkozás számára a Magyar Államkincstártól https://illetekigazolas.allamkincstar.gov.hu címen. Ez az azonosító 16 számjegyből áll, s erre hivatkozva kell az átutalást elküldeni.

Ekkor kell nagyon vigyázni, hogy a közlemény rovatba kizárólag a 16 jegyű azonosítót tüntessük fel, s ne a megszokott adószámot, cég nevet és egyéb információt.  Ha ezt mégis elvétettük, elírtuk az azonosítót, akkor az elektronikus rendszer nem tudja beazonosítani a befizetést, s e nélkül nem lehet beküldeni a beszámolót.

Csak egy módja van rövid időn belül rendezni ezt, ha kérünk egy új azonosítót, s ismét befizetjük a 3000 forintot. S akkor a visszakapott befizetési igazolást már lehet csatolni a beszámolóhoz, s így nem esünk késedelembe a beszámolónk beadásával.

Az előző befizetéssel kapcsolatosan pedig a mellékelt kitöltött visszautalási kérelmet az alábbi címre kell küldeni.

Postacím:
Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium, Költségvetési és Gazdasági Főosztály, 1055 Bp. Kossuth tér 4. (vagy 1363 Budapest Pf. 54.)


NYILATKOZAT

Amennyiben jogosulttá válok az általam befizetett közzétételi költségtérítés teljes összegének vagy egy részének visszautalására, kérem a többletbefizetés visszautalását.

Jelen nyilatkozat az illeték és közzétételi költségtérítés elektronikus úton történő megfizetéséről a cégeljárásban és más cégügyekben 25/2006. (V.18.) IM  Rendelet 3. § (1) bekezdése szerinti nyilatkozatnak minősül.

 Beszámoló közzétételi költségtérítési díj visszaigénylése*
 Cégeljárás közzétételi költségtérítési díj visszaigénylése*
 

Cég neve:                                 ……………………………………………………………………………………………………..
Cégjegyzék száma:                 _ _ -_ _- _ _ _ _ _ _
Cég székhelye:                       _ _ _ _ .………………………………………………    
Cég telefonszáma:                 _ _- _ _- _ _ _ _ _ _ _ _ _
Cég e-mail címe:                  ____________________
Adószáma:                               _ _ _ _ _ _ _ _- _ _-_
Visszautalandó összeg:         _ _ _ _ _ _ Ft
Számlatulajdonos neve:        ……………………………………………………………………………………………………..
Bankszámlaszám:                 _ _ _ _ _ _ _ _ – _ _ _ _ _ _ _ _ – _ _ _ _ _ _ _ _

A visszautalandó összegre vonatkozó adatok:
IRM bankszámlaszám (amelyre az utalás történt)*:
10032000-01483305-00000000
10032000-01810039-00000000
Utalás dátuma:          _ _ _ _ -_ _-_ _
Ügyazonosító:            _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
Rövid indoklás:
Büntetőjogi felelősségem tudatában kijelentem, hogy a közölt adatok a valóságnak megfelelnek.

……………..,   ……………év   ………………..hó  ………….nap

                                                                                cégszerű aláírás                 

Forrás: adószabászat.hu