Csongrád-Csanád Vármegyei Iparszövetség

Megváltozott a sárga csekkek befizetési határideje!

Ne fizessen feleslegesen késedelmi kamatot!
Ha megszokásból adjuk fel sárga csekkjeinket, akkor már egyes szolgáltatók késedelmi kamatot fognak felszámolni. Május elsejétől egy új törvény miatt csak akkor tekinthető a befizetés teljesültnek, ha a pénz megjelenik a szolgáltató számláján. Ehhez pedig postai befizetés esetén legalább két nap kell.

A gyakorlatban a villany- és gázszolgáltatók törvényük alapján két nap késedelmet még elnéznek ügyfeleiknek, bár az adóhatóság más vállalkozások esetében ezt nem fogja elnézni, mert az elengedett kamat miatt adóalapot kell szabályosan növelniük.

Tehát ha 2010. április 30-ig, a sárga csekkre írt fizetési határidőig az ügyfél postára adta a feladandó pénzt, akkor tartozását rendezettnek kellett tekinteni. Május elsejétől, azonban ha csak a csekkre írt napon adjuk fel a pénzt, máris két napos késedelembe esünk. A pénzforgalmi szolgáltatás nyújtásáról szóló törvény értelmében ugyanis a fizetési megbízás azon a napon teljesül, amikor a pénz a sárga csekk kibocsájtójának számláján megjelenik. Aki pedig késik, annak büntetőkamatot számolhat fel a szolgáltató. A megoldás ennek alapján az, hogy a júniusi számlákat két nappal a csekken feltüntetett határidő előtt kell befizetni a postán.

Bár elvárható  lenne, hogy a szolgáltatók ügyfeleiket erről tájékoztassák, de megfontolandó lenne az is, hogy a sárga csekken a befizetés határidejét tüntessék fel. 
 
A változás rengeteg ügyfelet érint, de egy európai uniós irányelv miatt a harmonizált pénzforgalom szabályozásra került. Ennek megfelelően az MNB pénzforgalom lebonyolításáról szóló rendeletét is át kellett alakítani, de az általános szabálytól a felek megállapodása alapján el lehet térni. Például az adózás rendjéről szóló törvény változatlan, így készpénzfizetés esetében az adó megfizetésének időpontja az a nap, amikor az adót a pénzforgalmi szolgáltató vagy az adóhatóság pénztárába befizették, illetve postára adták.

Forrás: adószabászat.hu