Csongrád-Csanád Vármegyei Iparszövetség

Mennyi iskolakezdési támogatást adhat a munkáltató?

Leveheti válláról az iskolakezdés terhét munkáltatója!
Lassan véget ér a nyári szünidő és közeleg a szeptemberi iskolakezdés, ami sok gondot okoz a szülőknek. Hiszen ekkor jelentkeznek az iskolakezdéssel kapcsolatos költségek, melyek megterhelik a családok költségvetését.

A munkáltatók legmagasabb nettó juttatása a munkavállalóiknak megoldást jelent a gondok csökkentésére, hiszen mindkét családi pótlékra jogosult szülő részesülhet iskolakezdési támogatásban évente egyszer, gyermekenként. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy egy tanköteles korú gyermek iskolakezdését a munkaadók akár összesen 44 100 forinttal is támogathatják kedvezményes adózási feltételekkel.

A munkáltató az adót a kifizetett netto juttatás után fizeti meg a minimálbér 30 %-ig. Tehát 22 050 forintig ez 25% személyi jövedelemadót jelent, felette pedig a normál cafeteria elemekre vonatkozó szabályok szerint 97,89%-ot. Amennyiben a munkáltató a legmagasabb kedvezményes adózással adható iskolakezdési támogatást nyújtja munkavállalójának, akkor ez összesen a juttatással együtt 27 563 forintjába kerül.

A juttatás kedvezményes adózás esetén elismert jogviszonya: munkáltató – munkavállaló (gyermekére tekintettel)
 munkáltatónak minősül:   –  munkáltató, társas vállalkozás
 munkavállalónak minősül:  – munkavállaló, társas vállalkozás személyesen közreműködő tagja
Egyéb feltételek: – a munkavállaló (szülő)

  • gyermeke a közoktatásban tanul és
  • gyermeke után családi pótlékra jogosult
  • vagy a munkavállaló a fenti szülőnek közös háztartásban élő házastársa.

A feltételek fennállásáról szóló munkavállalói nyilatkozat szükséges a kifizetéshez.

 A feltételeknek megfelelő juttatás lehet:

  • a kizárólag a fent felsorolt javak vásárlására jogosító utalvány;
  • a fent felsorolt javak beszerzéséről és a munkáltató nevére szóló számla;
  • a fent felsorolt javak közvetlen juttatása.

1995. évi CXVII. Szja törvény 70.§ szerint adható az iskolakezdési támogatás
 f) iskolakezdési támogatásnak minősül az juttatás, amelyet a (2) bekezdésben említett munkáltató a közoktatásban (vagy bármely EGT-államban ennek megfelelő oktatásban) részt vevő gyermekre, tanulóra tekintettel a tanév első napját megelőző és követő 60 napon belül tankönyv, taneszköz, ruházat (ideértve a munkáltató, illetve a bér kifizetője nevére szóló, az előzőekben felsorolt javak beszerzéséről szóló számla ellenértékének az említett időszakban történő megtérítését is) vagy kizárólag az említett javak vásárlására jogosító utalvány formájában juttat, feltéve, hogy a juttatásban részesülő magánszemély a juttató olyan munkavállalója, aki az említett gyermeknek, tanulónak a családok támogatásáról szóló törvény, vagy bármely EGT-állam hasonló jogszabálya alapján családi pótlék juttatásra, vagy hasonló ellátásra jogosult szülője vagy e szülőnek vele közös háztartásban élő házastársa.

Utalvány formájában is adható a támogatás,  melyek ugyanúgy a törvény értelmében a tanévkezdés 1. napját megelőző és követő 60 napon belül használhatóak fel. Természetesen az adómentességet biztosító törvényi rendelkezéseknek megfelelően ruházati termékek, tankönyvek és taneszközök vásárlására fordítható.
Az a munkaáltató, aki az utalvány adása mellett dönt, sok adminisztrációs feladatot kerülhet el, hiszen nem szükséges munkavállalóitól a vásárlások után kapott számlák egyenkénti nyilvántartásával bajlódnia.  Az utalványok országszerte közel 14.000 üzletben használhatók fel a hiper- és szupermarketektől kezdve a könyvesboltokon és a papír-írószer üzleteken át a ruházati és sportboltokig.

Forrás: adószabászat.hu