Csongrád-Csanád Vármegyei Iparszövetség

Vége az uborkaszezonnak, már élnek a pénzügyi törvénycsomag kihirdetéséhez kapcsolódó hatálybalépések!

Aláírásra került az országgyűlés által a már korábban jóváhagyott gazdasági és pénzügyi törvénycsomag változásai, így augusztus 13-tól, péntektől, a megjelenése napjától élnek is a kihirdetéséhez kötött hatálybalépések.

A kormány a változások több elemének hatálybalépési idejét a kihirdetéshez kötötte, melyek megértése, mint ahogy lenni szokott, nagy odafigyelést igényelnek, mert természetesen a legkülönbözőbb időpont meghatározások tarkítják a törvényt. Nevezetesen az alábbiak:

•    Kihirdetést követő naptól augusztus 14-től, de gyakorlatilag hétfőtől megszűnik a jelzálogalapú devizahitelezés az ingatlanokra

•    Kihirdetéstől számított harmadik naptól, augusztus 16-tól (szintén hétfőtől) több intézkedés is hatályba lép
o    a társasági adó csökkenése (10%), visszamenőlegesen július 1-jétől lesz érvényes
o    az egyenes ági rokonok közötti öröklés és ajándékozás illetékmentessége
o    hatályát veszti az egyes nagy értékű vagyontárgyakat terhelő adóról szóló 2009. évi LXXVIII. törvény, amit már a második félévtől nem kell fizetni

•    Augusztus 15-től válik adómentessé a házkörül végzett munka, s lép életbe ennek
o    A bejelentési szabályai
o    De a regisztrációs díjfizetésre vonatkozó rendelkezései pedig csak szeptember 15-től

•    Szeptember 1-jétől él az az új szabály, hogy a közszférában a bérplafon maximum 2 millió forint

•    A kihirdetést követő 44. napot követő hónap első napján, azaz október 1-től lép életbe a közszférában fizetett végkielégítések és egyes jövedelmek 98 %-os különadója. Egyébként visszamenőlegesen a 2010. január 1-jétől megszerzett ilyen jövedelmekre is vonatkozik, s aki ebben a „szerencsés” helyzetben lesz, annak október 31-ig kell visszafizetnie. S ha már elköltötte? Erről nem szól a törvény!

•    Negyvenöt nappal a kihirdetés után
o    Jövedékiadó-mentes lesz magánfőzésben, a magánfőző által évente legfeljebb 50 liter mennyiségű pálinka, ha az személyes fogyasztásra szolgál, s saját tulajdonú gyümölcsből készül. Vajon hogy fogják ezt ellenőrizni, mert ennek ellenőrzési technikájáról nem rendelkezik a törvény!
o    Ekkortól él a banki különadó is, de ennek első befizetési határideje szeptember 30., második pedig már december 10.

Ez a mostani „saláta” törvény sem egyszerűbb, mint a korábbiak. Mindenesetre várjuk a további értelmezéseket és tájékoztatókat, hogy szabályosabban járhassunk el a változások dzsungelében.

Forrás: adószabászat.hu