Csongrád-Csanád Vármegyei Iparszövetség

Gondolkodott már székhelye áthelyezésén?

Még akkor sem, ha adómegtakarítást ér el vele? Nézzünk utána és fontoljuk meg!

Vannak települések, ahol a helyi önkormányzat saját határozata alapján nem szed iparűzési adót, – azaz nulla százalék annak nagysága- vagy az adómentes határt megfelelően magasra teszi.   Ez persze nem új, sok évvel ezelőtt egy pest közeli település – ami az óta már várossá fejlődött- is így döntött, s megsokszorozódott az oda „települő” vállalkozások száma.  Mellékesen jegyzem meg, hogy már módosította döntését, de még mindig vonzó lehet bizonyos esetekben a vállalkozásoknak, különösen annak, akinek nem egyszerű onnan áthelyezni üzemét, gyárát.

Merészen kezdte nulla százalékos iparűzési adóját hirdetni egy Budapest közelében lévő falu, ahová már számtalan cég áthelyezte székhelyét. Sokunkat gondolkodóba ejtett a lehetőség is, meg hogy vajon hol van benne az önkormányzat üzlete. Mert, hogy a székhelyszolgáltatást nyújtó Cégszolgálat Kft. megtalálja benne, az biztos, hiszen egyébként nem csinálná. További információ a www.iparuzesiado.com honlapon szerezhető be.

Magyarország legtöbb településén akár 2 % is lehet az iparűzési kötelezettség. Ez az az adónem, amit nem befolyásol a vállalkozás tényleges eredményessége, a bevétel után kell megfizetni, s alapját csak néhány fajta költségtényező csökkentheti. Tehát nem kevés összegről van szó.

Valójában ez a település egy székhelyszolgáltatást biztosít, aminek feltétele, hogy a vállalkozás cégbíróságán egy adatmódosítást csináltasson ügyvéddel. Természetesen ez a cég ezt is megszervezi budapesti irodájában, kedvező áron.  Maga a szolgáltatása sincs ingyen, érthetően, alig haladja meg a 10 ezer forintot áfá-san havonta.

A vállalkozó társaság nemcsak garanciát vállal székhelyszolgáltatására, de arra is, hogy minimum annyi lehet szolgáltatása díja, mint az IPA megtakarítás.

Maga a székhely áthelyezése legális, azt kell körbejárni, hogy a tevékenységnek szükséges e bejelentett telephellyel rendelkeznie. A 358/2008.(XII.31.) Korm. rendelet igazít el, hogy mely tevékenység esetében szükséges. Mert ha kötelező a vállalkozásnak, akkor meg kell osztania kötelezettségét a két vagy több település között, bér, vagy beruházás arányában. Természetesen ilyen esetben is lehet jelentős adómegtakarítást elérni egy ilyen székhelyváltozással.

A Helyi adók törvénye (100/1990.) 35-37.§-sa lehetővé teszi, hogy ahol nincs székhelye és telephelye egy vállalkozásnak, ott nem kell iparűzési adót fizetnie.

A törvény szerint ott vagyunk kötelesek megfizetni az iparűzési adót, ahol a székhelyünk-telephelyünk van, akkor is, ha tevékenységünket máshol végezzük. Tehát nem ott ahol a tevékenységünket folytatjuk, nem is ott ahol bevételünk keletkezik.

Megfontolhatjuk a fentieket, attól függően, hogy a fizetendő iparűzési adónk nagyságrendje megéri a változtatást, s ha lelkiismeretünkkel is megbékélünk, hiszen óvodákat, iskolákat építenek belőle közlekedésünket fejleszti. Tehát részben magunknak fizetjük, de elismerhetjük, hogy esetleges pozitív döntésünk jelentős pénzt takaríthat meg cégünknek és előnybe részesülhetünk versenytársainkkal szemben. Természetesen figyelemmel kell kísérnünk egy esetleges törvényváltozást, mely megszüntetheti ezt a kedvező adómegtakarítási lehetőséget.

Forrás: adószabászat.hu