Csongrád-Csanád Vármegyei Iparszövetség

Tervezze meg idejében a jövő évi béren kívüli juttatásokat (2)

Egyes meghatározott juttatások, amikor a kifizető fizeti meg az adót és járulékot

  • hivatali, üzleti utazáshoz kapcsolódó étkezés (kötelező reggeli nem)
  • Távbeszélő szolgáltatás 20%-a után
  • Adóköteles biztosítási díj (több magánszemély)
  • Csekély értékű ajándék (3*minimálbér 10%-a), munkavállalónak és hozzátartozóinak és egyéb személyeknek, szigorú nyilvántartás alapján
  • Reklám célú, vagy egyéb ajándék (üzleti ajándéknak nem tekinthető, minimálbér 1%-ig. „Rosszhiszemű” ajándék bírsága az érték 50%-a
  • Reprezentáció és üzleti ajándék nem Tao alanyoknál

Reprezentáció és üzleti ajándék fogalma megváltozott.

Kiemelték a személyi jövedelemadó törvény természetbeni juttatásaiból és a fogalmak közé került a 3.§-ba. Reprezentáció a juttató tevékenységével összefüggő üzleti, hivatali, szakmai, diplomáciai vagy hitéleti rendezvény, esemény keretében, továbbá az állami, egyházi ünnepek alkalmával nyújtott vendéglátás, és az ehhez kapcsolódó szolgáltatás minősül. 2011-től ha a rendeltetésszerű joggyakorlás sérelme akár közvetve is megállapítható, úgy azok nem minősülnek reprezentációnak.

Üzleti ajándék pedig a juttató tevékenységével összefüggően adott, a minimálbér 25 százalékának megfelelő egyedi értéket meg nem haladó ajándék minősül csak.

A reprezentáció és az üzleti ajándék társasági adóalanyok esetében személyi jövedelemadó mentes, de társasági adóalap növelőként kell szerepeltetni, azaz így 10%-kal adózik. Összességében így az eredője nulla lesz. Értékhatár nélkül számolható el a fenti feltételekkel is a reprezentáció 2010-ben is, de vigyázzunk annak életszerűségére, s ne feledjük, hogy a 150 eFt egyedi értékhatárt meghaladó ajándék már illetékköteles.

Nem társasági adóalanyok esetében azonban adómentes a bevétel 1 százaléka, de legfeljebb 25 mFt reprezentáció után nem kell megfizetni az adót. Adó-és járulékmentes szintén a  minimálbér 25 százalékának megfelelő egyedi értéket meg nem haladó ajándékok együttes értékéből nem több, mint a foglalkoztatottak éves átlagos állományának és 5 ezer forintnak a szorzata.

Egyes Meghatározott Juttatások adója

  • 2010-ben 54% szja és 27% Eho volt
  • 2011-ben 16% Szja, de az adó alapja a juttatás 1,19 szerese
  • A juttatás továbbra is eho köteles, de az alapja a juttatás 1,19 szeresére nőtt!!

    E.M.J.  = 119% * (16+27)% = 51,17 % (eddig 98% volt)

    Adóköteles juttatások, kifizetői és egyéni adókötelezettségekkel is jár!
    Úgy adózik mint a bér, jogviszony alapján, minden a korábban nem nevesített juttatások tartoznak ide. A felek között fennálló jogviszonynak megfelelően kell utánuk adózni pl. sportszolgáltatás, színházjegy stb. esetében.

    Forrás: adószabászat.hu