Csongrád-Csanád Vármegyei Iparszövetség

Közeledik a beszámolók beadási határideje, ami többek között, a közzétételi díj befizetésével kezdődik.

A beszámolók elektronikus közzétételhez minden vállalkozásnak meg kell fizetnie a közzétételi díjat, ami 3000 Ft. Ennek minden esetben a beszámoló közzététele előtt kell megtörténnie.
A díj megfizetéséhez először egy utalványmintát kell igényelni, mellyel együtt kapunk egy 16 jegyű azonosító számot. Ezt legtöbbször a könyvelő igényli meg, s aztán közli ezt a vállalkozással, akinek a megadott bankszámlaszámra kell elutalnia a 3000 Ft-ot, s a közleménybe a 16 jegyű azonosítót kell feltüntetni.

Fontos, hogy ezt és csak ezt kell a közlemény rovatba feltüntetni. Egyetlen karakterrel sem többet, sem kevesebbet. Az sem megfelelő, hogy a közleménybe beírjuk, hogy „azonosító:” és utána a számot. A közlemény első karakterétől kezdjük a 16 jegyű számot. Ellenkező esetben nem történik meg az azonosító számra az összeg beérkezésének könyvelése.

Ha helyesen tüntettük fel a közlemény rovatot, akkor az utalvány igénylésekor megadott e-mail címre visszaérkezik egy igazolás a befizetett összegről. Ezt a dosszié kiterjesztésű fájlt kell a közzétételkor a PDF dokumentumok mellett becsatolni. E nélkül a beszámoló nem tehető közzé. A beszámoló közzétételekor a számlát a vállalkozás részére állítja ki majd a minisztérium.

A beszámolók közzétételéhez egyébként PDF formátumban írt dokumentumokra és dosszié formátumban levő befizetés-igazolásra van szükség. Ehhez az Általános Nyomtatványkitöltő programban készíteni kell egy „előlapot”. Ennek a nyomtatványa a CEGINFO_11EB_05 jelű nyomtatvány. Ehhez hozzácsatoljuk a dokumentumokat, és a bevallásoknál már megszokott módon megjelöljük küldésre, és az ügyfélkapun keresztül továbbítjuk.

A küldésre jogosult személy jogosultságát ezen az előlapon kell megjelölni, és további regisztrációra nincs is szükség. Egyetlen feltétele a közzétételnek, hogy ez a személy rendelkezzen ügyfélkapus regisztrációval. Nem feltétel, hogy a bevallások beküldésére is jogosult személy legyen.

A beszámolót beküldő személynek arra kell felelősséget vállalnia, hogy a papír alapon rendelkezésre álló, taggyűléssel jóváhagyott beszámoló – melyet a cég vezetője aláírt – mindenben pontosan megegyezik a közzétett beszámolóval. Tehát e minőségében a beküldő nem tartalmi, hanem „egyezőségi” felelősséget vállal.

További feladata a beküldő személynek, hogy a saját neve alatt közzétett beszámolókat eredeti példányban legalább 10 évig őriznie kell. S ha ez a könyvelő, még akkor is, ha az ügyfél időközben másik könyvelőt keres, vagy esetleg megszűnik.

S ez még csak a közzétételi díj, ezután kell lezárni az elmúlt naptári évet, amihez nélkülözhetetlen a beruházások, az adóalap csökkentők átgondolása, s a mérleg alátámasztásához nélkülözhetetlen leltár bizonylatolása. Május végéig ez az az időszak, ami a legnagyobb odafigyelést igényli a vállalkozásoktól és a könyvelőktől is egyaránt.

Forrás: adószabászat.hu