Csongrád Megyei Iparszövetség

A pénztárjelentés pontos kezelése, mint örök téma.

Jelen esetben ismét a kerekítési szabályokról röviden.
Mióta kivonta a Magyar Nemzeti Bank a készpénzforgalomból az 1 és 2 forintos érméket, törvény rendelkezik a szükséges kerekítési szabályokról, amik sajnos nem a korábban megszokottak szerint rendelkezik.

A törvény a kerekítési kötelezettséget a készpénz – bankjegy vagy érme – átadása esetén írja elő. De nem írja elő kötelező jelleggel a kerekített – ténylegesen fizetendő – összeg, illetve a kerekítési különbözet bizonylaton (nyugtán, egyszerűsített adattartalmú számlán) való feltüntetését, mivel a kerekítési különbözet nem minősül vagyoni előnynek vagy hátránynak.

A jogszabály bankkártyával történő fizetés esetén sem zárja ki a kerekítés lehetőségét, erről azonban a vásárlókat előre tájékoztatni kell.

Az új szabályok szerint vásárlásonként a forintban, készpénzzel történő fizetés esetén, ha a fizetendő végösszeg nem 5 forintra vagy annak többszörösére végződik, akkor az alábbiakban meghatározott kerekítési szabály alapján kell a fizetendő összeget megállapítani és kiegyenlíteni.

  • a 0,01 forinttól 2,49 forintig végződő összegeket lefelé, a legközelebbi 0;
  • a 2,50 forinttól 4,99 forintig végződő összegeket felfelé, a legközelebbi 5;
  • az 5,01 forinttól 7,49 forintig végződő összegeket lefelé, a legközelebbi 5;
  • a 7,50 forinttól 9,99 forintig végződő összegeket felfelé, a legközelebbi 0;

forintra végződő összegre kell kerekíteni.

A kerekítési különbözetek összege egyéb bevétel vagy ráfordítás jogcímén számolható el, melyről a vállalkozásoknak a készpénzkezelési  szabályzatukban kell rendelkezniük. A kerekítési különbözet az általános forgalmi adónak természetesen nem képezi alapját.

Hogy miért hívjuk fel a figyelmet ennek a kézen fekvő szabályra ismételten a figyelmet? Mert nem fordítunk elég hangsúlyt ezek betartására. Ugyanakkor egy esetleges ellenőrzés során bírságot is kivet az adóhatóság e szabályok be nem tartásáért. De ezért a pénztárak nyilvántartásánál is gyakran eltérések jelentkeznek a könyvelés és a pénztárjelentés között, ami külön egyeztetést igényel a könyvelő és a vállalkozás között ahhoz, hogy szabályosan kerüljenek lekönyvelésre a pénztár tételei.

Forrás: adószabászat.hu