Csongrád-Csanád Vármegyei Iparszövetség

Az üzleti év zárása során a telephelyek problémája is előkerülhet.

Hiányosság derülhet ki a 2010-es üzleti év zárásakor azzal kapcsolatosan is, hogy a cégbírósághoz be nem jelentett telephelyekről küldött e be a vállalkozás az új adattartalmú T201T bejelentő és változás bejelentő lapot.

Az Art. 187.§(27) szerint

„telephely: az a hely, ahol az adóköteles tevékenységet folytatják, ideértve különösen a vállalkozó állandó üzleti (üzemi), termelő-, szolgáltatótevékenységének helyét függetlenül attól, hogy a telephely a vállalkozás székhelyétől különböző közigazgatási területen található”

Eszerint közvetlenül az állami adóhatósághoz be kell jelenteni a gazdasági tevékenységük valamennyi helyszínét, amelyen gazdasági tevékenységet folytatnak. Amelyeket a cég létesítő okiratában nem is szerepeltettek, de a fenti telephely-fogalomnak azonban megfelelnek. 

Ez lehet bérelt iroda vagy akár raktár is.

Ennek a kötelezettségnek ott van különös jelentősége, ahol erre a címre költség elszámolása történik, mivel ott a vállalkozással kapcsolatos tevékenység folyik. Például telefon vagy akár internet előfizetés is.

Erről a telephelyről nemcsak az adóhatóságot, de természetesen az illetékes önkormányzatot is értesíteni kellett iparűzési adó vonatkozásában is, attól függően, hogy milyen jellegű vállalkozásról van szó.

Ideiglenes iparűzési adó bejelentése már nem vonatkozik 2011-től a piaci, vásározó kiskereskedelmi tevékenységűekre, de az építőipari tevékenység végzésére például változatlanul kötelező. Természetesen csak akkor, ha annak időtartama (az adott településen) az adóéven belül a 180 napot még nem meghaladja meg. Ha pedig túllépi, akkor pedig telephelye keletkezik ott, ami telephely bejelentési kötelezettséggel is jár.

Az önkormányzatok az adóhatóságok új adatai alapján „várják” a bejelentkezéseket, s az iparűzési adó alapjának a megosztását, ha a tevékenység különböző településeket érint.

Ezt eddig is tudtuk, de az adóhatóság megkérdőjelezheti a be nem jelentett címekkel, telephelyekkel kapcsolatosan elszámolt költségeket is, aminek komoly adóvonzata és bírsága is lehet.

Forrás: adószabászat.hu