Csongrád Megyei Iparszövetség

Új irányelvek az Áfa-ban július 1-től. Valóban csökken az adminisztrációnk?

2011. július 1-től automatikusan hatályba lép az Európai Tanács 282/2011/EU végrehajtási rendelete.

Egységes értelmezését adja az uniós áfa direktívának, melynek célja, hogy a tagállamok azonosan alkalmazzák az Áfa törvény előírásait, s fogalmait. Ezen belül elsősorban az adóalanyok fogalmát, az ügyleteket és azok teljesítési helyét.

Hogy mit is jelent ez egy vállalkozás életében? Változnak a határon átnyúló szolgáltatások alig megszokott szabályai, az új székhely és telephely fogalmai miatt, hogy mikor minősül a telephely és mikor a székhely teljesítési helynek. Ennek eredményeképpen az ilyen jellegű szolgáltatások számlázási szabályait is újra kell értelmezni. 

Eddig is komoly problémát jelentett a megrendelő státuszának megítélése, további nehézségekkel kell szembenéznünk, ha meg kell tudnunk állapítani a megrendelő üzletvezetésének helyét, illetőségét, s gazdasági letelepedettségét.

Figyelembe kell venni az alapvető vállalatirányítási döntések meghozatalának helyét, az ügyvezetés üléseinek helyét, székhelyét, ami már nem azonos a postai címmel, mert annak már sokkal többet kell jelentenie. Önmagában a postai cím már nem elegendő információ.

Várhatóan jelentős adminisztrációs terhet jelent majd ezek megítélése a vállalkozások számára, mivel közhiteles forrásból nem hozzáférhetőek ezek az adatok, pedig ennek alapján kell majd eldönteni a teljesítés helyét, ami alapján egyértelművé válik, hogy melyik államban kell az Áfa-t megfizetni.

Várjuk a NAV további erre vonatkozó információit, állásfoglalásait, de még időben, hiszen számlázni július 1-je után is kell, méghozzá szabályosan.

Forrás: adószabászat.hu