Csongrád-Csanád Vármegyei Iparszövetség

Indult a chips-adó fizetési kötelezettség, vagyis az újfajta népegészségügyi termékdíj!

Az új adónemet szeptember 1-től öt termékcsoportra vetették ki, bizonyos üdítő és energiaitalokra, előrecsomagolt cukrozott készítményekre, sós sneckekre és ételízesítőkre, amelyek előre csomagoltak.
A törvény célja, a népegészségügyileg nem hasznos élelmiszerek fogyasztásának visszaszorítása és az egészséges táplálkozás előmozdítása.

A törvény alapján üdítőitalnak minősül az 25% gyümölcstartalomnál kevesebbet, cukorból pedig 8gr/100ml-nél többet tartalmazó ital. Energiaitalnak az az ital számít, amely 100ml/10 mgr-nál több koffeint tartalmaz, a sós snackek után pedig akkor kell fizetni az új adót, ha sótartalmuk meghaladja 100 mg/1gr mértéket. De nem adókötelesek a gyerektápszerek, a ketchup, a mustár és azon sózott ételízesítők, amelyek só tartalma nem haladja meg a 15 grammot, de nem kell fizetni a levesek és mártások után sem.

Az adó mértéke:

  • üdítőital esetében 5 forint/liter (VTSZ 2009 (gyümölcslé, zöldséglé), 2202 (természetes, mesterséges ásványvíz)
  • energiaital esetében 250 forint/liter
  • előrecsomagolt cukrozott készítmény (VTSZ 1704 (cukoráru), 1905 (kenyér-pékárú), 2105 (fagylalt, jégkrém), ha meghaladja a 100gr/25 gr cukortartalmat, VTSZ 1806 (csokoládé) ha meghaladja a 100gr/40 gr-ot. Mértéke 100Ft/kg.
  • gabona, burgonya vagy olajos magvak felhasználásával készült, sütött vagy pörkölt, ízesített és azonnali fogyasztásra alkalmas termék (sós snack), ha sótartalma meghaladja a 100gr/1 gr mennyiséget, ide nem értve a kenyeret és a pékárut. Itt a fizetendő adó mértéke 200Ft/kg.
  • ételízesítők, gyermektápszernek nem minősülő termékek VTSZ 2103 (mártás ételízesítő), 2104 (leves és erőleves előállítására szolgáló készítmény), ha sótartalma meghaladja a 100/5gr mértéket, adómértéke 200Ft/kg. Kivéve a mustárt,  ketchupot és az olyan nem szárított aprított vagy pépesített ételízesítőt, melynek sótartalma nem haladja meg a 100gr/15 gr sótartalmat. 

Fenti adókötelezettség terheli az adóköteles termék első olyan értékesítését, amelynek teljesítési helye belföld, alanya pedig a belföldön első alkalommal értékesítő adóalany.

Mentesül az adó megfizetése alól az adóköteles termék értékesítését végző adóalany

  • ha a naptári évben az adóköteles termékből 5 liter vagy 50 kg-nál kisebb mennyiséget értékesít
  • vagy ha vevője igazoltan külföldre értékesít, amit hitelt érdemlően igazol is. Úgy tűnik, hogy a határainkon kívül ezek az élelmiszerek már nem károsak, csak Magyarországon jelentenek népegészségügyi kockázatot.

Bevallási kötelezettségét az adóalany a rá irányadó Áfa bevallási időszaka szerint teljesíti, ha pedig nem alanya az Áfa-nak, akkor az adóévet követő második hónap 25. napjáig teljesíti.

Lehet, hogy minden fogyasztó ürül ennek a népegészségügyi intézkedésnek, az állami gondoskodásnak az egészségügyi állapotunkról, de vajon miért nem került a fenti cikkek közé az alkohol és a dohánytermékek sora?!

Forrás: adószabászat.hu