Csongrád-Csanád Vármegyei Iparszövetség

Kormányzati Ügyfélszolgálati regisztráció

Ingatlan bérbeadók figyelem! Újabb határidős feladat az energetikai tanúsítvány megszerzése!
Az ügyfélszolgálati regisztrációknak érvényességi idejük van, ami eddig maximum öt év volt. Akik induláskor regisztráltak, azoknak most szeptember 30-val ez a regisztrációjuk lejár, s előbb-utóbb nem tudják az ügyfélkaput használni. Ne tudnak majd bevallásokat küldeni ezzel a lejárt regisztrációval, s ügyeket ily módon intézni sem.

Tehát hosszabbítani kell, ami egy jelszóváltoztatással egyszerűen megtehető. Az ügyfélkapun belül Belépés / Elfelejtett jelszó / Jelszóváltoztatás menük választásával tehető meg, akár ugyanazon korábbi jelszó megadásával is sikeres lehet. Automatikusan maximum két évre adják meg az új érvényességi idejét regisztrációnknak.

Aki kicsúszik a mostani határidőből, a lejáratot követő 60 napon belül még megteheti a fenti módon, de azután már csak személyes megjelenésével módosíthat az Okmányirodán.

Ingatlan bérbeadók figyelem! Újabb határidős feladat az energetikai tanúsítvány megszerzése!

176/2008. (VI. 30.) Korm. rendelet alapján az energiát használó épületek energetikai jellemzőinek tanúsítására kötelezettek bizonyos esetekben a tulajdonosok 2012.január 1-jétől. Ez év végéig, aki akarta önkéntesen megcsináltathatta.

1.§(3) Az épület energetikai jellemzőit e rendelet előírásai szerint – amennyiben nem rendelkezik hatályos energetikai tanúsítvánnyal – tanúsítani kell a rendelet hatálya alá tartozó 

a) új épület építése; 
b) meglévő épület (önálló rendeltetési egység, lakás) ba) ellenérték fejében történő tulajdon-átruházása, vagy 
bb) egy évet meghaladó bérbeadása; 
c) 1000 m2-nél nagyobb hasznos alapterületű hatósági rendeltetésű, állami tulajdonú közhasználatú épület esetén.

1.§(2)  Nem terjed ki a rendelet hatálya: 

a)  az 50 m2-nél kisebb hasznos alapterületű épületre; 
b) az évente 4 hónapnál rövidebb használatra szánt épületre; 
c) a legfeljebb 2 évi használatra tervezett épületre; 
d) a hitéleti rendeltetésű épületre; 
e) a jogszabállyal védetté nyilvánított épületre, valamint a jogszabállyal védetté nyilvánított (műemlékileg védett, helyi építészeti értékvédelemben részesült) területen lévő épületre; 
f) a mezőgazdasági rendeltetésű épületre; 
g) azokra az épületekre, amelyek esetében a technológiából származó belső hőnyereség a rendeltetésszerű használat időtartama alatt nagyobb, mint 20 W/m3, vagy a fűtési idényben több mint hússzoros légcsere szükséges, illetve alakul ki; 
h) a műhely rendeltetésű épületre; 
i) a levegővel felfújt, vagy feszített – huzamos emberi tartózkodás célját szolgáló – sátorszerkezetekre. 

A tanúsítvány tíz évig hatályos, ha nem változnak meg a rendeletben megszabott követelményértékei az épületnek. Energia-megtakarításra irányuló javaslatot is tartalmazhat a dokumentum az épület műszaki állapotát is figyelembe véve.

Tanúsítási szolgáltatást végezhetnek elsősorban a települési önkormányzatok és az energiaszolgáltató szervezetek is.

A tanúsítás díja minden megkezdett óránként legfeljebb 5500 forint lehet a rendelet szerint.

Gyakori kisebb vállalkozásoknál is, hogy a tulajdonosok saját ingatlanjait veszik bérbe irodának és egyéb üzleti célból. Ezekben az esetekben, ha a fenti feltételek megvalósulnak, szükséges lesz még ebben az évben, de legkésőbb jövő év elején ezt az energetikai tanúsítványt megszerezni.

Tehát lépjenek még időben az érintettek, hogy ne csússzanak ki a határidőből.

Forrás: adószabászat.hu