Csongrád-Csanád Vármegyei Iparszövetség

Áfa visszaigénylések új határideje

Az áfa-visszaigénylések esetében a kiutalásra rendelkezésre álló határidő 2012. február 1-től főszabály szerint 75 napra nő bizonyos esetekben.

 
2011-től a ki nem egyenlített szállítói számlák áfa tartalmát már nemcsak továbbvihetőként göngyölítve, hanem visszaigényelhető áfaként is beállíthatjuk.
De azért változatlanul van jelentősége a számlák kiegyenlítésének. Hiszen a korábbi 30, illetve 45 napos rövidebb kiutalási határidők változatlanul csak akkor állnak fenn, ha az adózó az általános forgalmi adó áthárítására jogalapot teremtő minden számláját maradéktalanul kiegyenlítette a bevallás benyújtásának napjáig.
 
További változás, hogy a bevallás beérkezésének napjától számított 30 napon belül a korábbi 500 ezer forintos kiutalási limit 1 millió forintra nő ettől az évtől. Tehát az adóhatóság az 1 millió forint alatti összeget 30 napon belül, a feletti kiutalások esetén pedig 45 napon belül utalja ki a visszaigényelt áfát, ha a fenti kiegyenlítésre vonatkozó új szabályok teljesülnek. Ezen határidőket még egy esetleges kiutalás előtti adóellenőrzés természetesen meghosszabbíthatja.
 
Új adónemek alkalmazása új bankszámlaszámokkal
 
Ne csodálkozzon, ha megkapja a januári bérek befizetési listáját, mert nemcsak az új adónemek számlaszámai lesznek ismeretlenek, hanem a korábbi megszokott jogcímek is duplán jelennek meg a csatolt táblázat szerint.
•    Korábbi éveket érintő önellenőrzésekhez kapcsolódó befizetéseket a megszokott korábbi években is használt számokra kell utalni (adónemkódok:103, 124, 125, 152, 188)
•    A magánszemélyekhez nem köthető adó és járulékkötelezettségeket is a régi számlaszámokra kell utalni (adónemkódok:103, 124, 125, 152, 188).
•    De a magánszemélyektől levont adó és járulékokat pedig az alábbi új számlákra kell teljesíteni (adónemkódok:290, 291, 292, 293, 294
 
Így kell utalni 2012. február 12-én a januári bérekkel kapcsolatosan. Lehet, hogy ezt is csak az egyszerűsítés kedvéért?
 
Forrás: adószabászat.hu