Csongrád-Csanád Vármegyei Iparszövetség

Átmeneti szabályok a veszélyhelyzetet követően a munka világában – 2020/13. szám

Átmeneti szabályok a veszélyhelyzetet követően a munka világában
2020 június 17. napjával bezárólag véget ért a veszélyhelyzet, az élet lassan visszatér a normál kerékvágásba. A veszélyhelyzet időtartama alatt a munka világában is született jónéhány speciális rendelkezés, ezek sorsa is rendezésre került átmeneti szabályok segítségével.

Átmeneti időszak – Foglalkoztatási kedvezmények, keresetpótló juttatás és SZÉP kártya
Az egészségügyi válsághelyzetben átmenetileg foglalkoztatási kedvezményeket, különböző adó- és járulékkedvezményeket, a SZÉP kártyát érintő változásokat, és az álláskeresők speciális elektronikus kapcsolattartásának lehetőségét is rendezi az Átmeneti időszakról szóló törvény.

Átmeneti időszak – utazási korlátozások, munkahelyvédelmi bértámogatás
Kik és milyen feltétellel léphetnek Magyarország területére a veszélyhelyzet elmúltával, ismertetjük a munkahelyi karantén szabályait, részletezzük az ellenőrzött bejelentésekre, a munkahelyvédelmi bértámogatásra és a magyarországi székhelyű gazdasági társaságok gazdasági célú védelmére vonatkozó átmeneti előírásokat is.

Átmeneti időszak – A felnőttképzésre, szakképzésre és az egyetemekre vonatkozó szabályok
Felnőttképzésre, egyetemekre, szakképzésre és szakmai vizsgáztatásra is megállapít régi-új átmeneti szabályokat az Átmeneti időszakról szóló törvény. Emellett kiemelten a Nemzet Közszolgálati Egyetemre is tartalmaz speciális rendelkezéseket.

A munkaidőkeret kiegészítő válságkezelő-eszköz is lehet
A veszélyhelyzet közepette módosított, legfeljebb 24 hónap időtartamra elrendelhető munkaidőkeret lehetősége egy olyan jogintézményre irányította rá a figyelmet, amely már eddig is létezett ugyan, de a benne rejlő lehetőségeket csak kevesen ismerik igazán – írja az RSM blogja.

Meddig érvényesíthetik igényeiket a munkavállalók?
Míg a munkaviszony fennállása alatt a legtöbb munkavállaló nem mer a munkáltatóval szemben fennálló követelései behajtása érdekében erőteljesen, akár jogi úton fellépni, addig a munkaviszony megszűnését követően már nincs visszatartó erő, már nem kell félni retorziótól. Ekkor a munkavállalók akár már a bírósági út lehetőségét is kihasználják igényérvényesítésük érdekében, mielőtt azonban emellett döntenek, érdemes megismerniük, az egyes jogszabálysértésekre meddig hivatkozhatnak, kiszámítani, mely követeléseik évültek esetleg el.