Csongrád-Csanád Vármegyei Iparszövetség

GKI Hírlevél – 2021. február 3.

A vásárlóerő növekedése Magyarország településein 2012 és 2019 között
Az életminőség egyik fontos szegmense a vásárlóerő. Ezért a GKI Gazdaságkutató Zrt. megbecsülte a települések vásárlóerejét a 2012-2019-es évekre.

A költségvetés homálya fedi el, milyen kevés jutott a munkahelyek és családok védelmére. Karsai Gábor cikke a G7 portálon
A Pénzügyminisztérium napokban közzétett tájékoztatója szerint a 2020. évi államháztartási hiány a költségvetési törvényben szereplő 367 milliárd forint helyett 5549 milliárd forint, vagyis az előirányzat 1512 százaléka lett. Ez a több mint tizenötszörös mérték önmagában megdöbbentő, de az is szemet szúró, hogy az éves előirányzat a járvány okozta gazdasági válság ellenére sem változott. Ennyire fafejű, iránytű nélküli lenne a kormányzat?

A vállalkozások túlnyomó többsége nem ért egyet a KATA szigorításával
A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara 2020-ban reflektorfénybe került a KATA szigorításának felvetésével, valamint az iparűzési adó csökkentésének javaslata miatt, amit – ahogy az várható volt – a Kormány szinte azonnal elfogadott. A GKI Zrt. 2020 decemberében 900, 5 fő feletti vállalkozást tartalmazó reprezentatív felmérést végzett annak érdekében, hogy megtudja a vállalkozások véleményét a 2021. január elsejétől életbe lépő KATA szigorításról, illetve az iparkamarák szolgáltatásainak ismertségéről és használatáról. Valamivel több mint 18 ezer vállalkozás volt önkéntes tagja 2019-ben a kamaráknak, ez az összes aktív vállalkozás alig egy 1%-a, de a társas vállalkozásoknak is alig 5%-a.

Médiaszerepléseink:
2020. január 25.
Karsai Gábor az év elején jelentősen emelkedő GKI konjunktúraindexről az “Inforádió”-ban .
2021. január 19.
Molnár László a kerestek települések szerinti eltéréséről.