Csongrád-Csanád Vármegyei Iparszövetség

Bejelentették: Magyarország három fontos megállapodást kötött az oroszokkal

Megszülettek a megállapodások Oroszországgal Magyarország földgáz- és kőolajellátásának ügyében – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden Moszkvában.

A minisztérium közleménye szerint a tárcavezető az Alekszandr Novak orosz miniszterelnök-helyettessel és a Roszatomot vezető Alekszej Lihacsovval folytatott egyeztetéseit követően arról számolt be, hogy három jó hírrel is tud szolgálni Magyarország számára.

Aláhúzta hogy a Nemzetközi Energia Ügynökség nemrég kiadta a jelentését, amely szerint az igazán komoly nehézségek a következő fűtési szezonban várhatók, amikor is kritikus lesz az ellátásbiztonság. Elmondása szerint egyrészt nincs rá garancia, hogy a következő tél is ennyire enyhe lesz, másrészt a kínai gazdaság energiaigénye jelentősen nő a koronavírus-járványt követő újranyitás nyomán, harmadrészt pedig még nem épültek ki a szükséges LNG-kapacitások a kontinensen.

Szijjártó Péter alapvető fontosságúnak nevezte az orosz földgázszállítás zavartalanságát, és kiemelte, hogy megegyeztek azon opció meghosszabbításáról, amelynek értelmében

szükség esetén hazánknak lehetősége lesz a hosszú távú szerződésben rögzített mennyiségen felüli vásárlásokra is.

Magyarország földgázellátásának körülbelül 80-85 százaléka származik közvetlenül Oroszországból, ezért ennek a szállításnak a folyamatossága, zavartalansága alapvetően, kritikusan fontos számunkra

– jelentette ki. „Oroszország és az oroszokkal való együttműködés meghatározó marad Magyarország energiaellátásának biztonsága tekintetében„, mutatott rá többek között Szijjártó.

A második megállapodás értelmében kiterjesztették azt a lehetőséget is, amelynek alapján Magyarország a gáz aktuális árától függetlenül, késleltetve fizetheti meg a megszabott 150 eurós árszint feletti részt. Jelenleg a holland TTF gáztőzsdén 43 euró környékén mozog megawattóránként a gázár.

ngeu_com (30)

Utolsó pontként közölte, hogy Oroszország afelől is biztosította, hogy minden technológia, tudás és alkatrész a rendelkezésükre áll a szankciók ellenére is a Török Áramlat vezeték folyamatos üzemeléséhez, így az idei karbantartási és fenntartási munkálatok zavartalanul le fognak zajlani. A Török Áramlat helyzetével kapcsolatban utoljára itt írtunk részletesebb elemzést.

A miniszter mindezek mellett kiemelte, hogy 2022-ben hazánk kőolajellátásának mintegy 80 százaléka a Barátság vezetéken keresztül érkezett, ennek kapcsán tájékoztatása szerint megállapodást kötöttek arról, hogy az orosz szállító továbbra is az ukrán-magyar határon adja át a kőolajat a Molnak. A tranzitdíjat közben drasztikusan megemelték az ukránok, ezzel kapcsolatban itt írtunk korábban.

Korábban felmerültek ennél nagyobb kockázattal járó megoldási javaslatok is az orosz fél részéről, amelyek nyomán gyakorlatilag az Ukrajnán keresztüli szállítás Magyarország felelőssége lett volna, de ezt a mostani helyzetben azért jobb elkerülni

– mondta. Tudatta továbbá, hogy a Mol közvetlenül fogja rendezni a tranzitdíjat az ukrán vezetékhálózat üzemeltetőjével.

Forrás: Portfolio