Csongrád-Csanád Vármegyei Iparszövetség

Csaba László: Az aranykalickába zárt Matolcsy menekülési útvonalat próbál kijelölni

„Matolcsy György jegybankelnök és környezete egyfajta menekülési útvonalat próbál kijelölni, mert a jelenlegit elhibázottnak tartja” – erről is beszél Csaba László közgazdász akadémikus a Népszavának adott interjúban.

 

A hosszas beszélgetés legfontosabb állításai az alábbiak:

  • A magyar gazdaság elakadt egy olyan szinten, „ahonnan nem tudunk továbbmenni”, a felzárkózás lelassult. Ez nemcsak nálunk van így a térségben, a szlovák modell is kifulladni látszik, Lengyelország is hasonló pályát fut, mint mi, „viszont Románia folyamatosan halad a felzárkózás felé”.
  • „Minden területen a minőség lecsúszása figyelhető meg. A felsőoktatásban különösen”.
  • Ha nem forintban számoljuk a gazdasági növekedést, hanem euróban, akkor látható, hogy benne vagyunk a közepes fejlettség csapdájában: „bővül a gazdaság, van is valamekkora előrehaladás, de hiányzik az az áttörés”. Az ilyen megtorpanás „akkor szokott bekövetkezni, amikor egy országban a kormányzat nagyon rövid távú megfontolások alapján hozza meg a döntéseket”.
  • „A tévút iskolapéldája” – mondja arról, hogy a gazdaságirányítás akkumulátorgyártó nagyhatalommá változtatná Magyarországot. Meg is indokolja: „alacsony a hozzáadott érték (…) a környezetvédelmi szempontok részleges mellőzése hozta ide ezeket a befektetőket”.
  • A magas inflációnak részben az inflációs várakozások az okozói. Ezért baj – és egyben „szinte példátlan” –, hogy a jegybank döntéseinek és bejelentéseinek semmilyen hatása nincs a forint árfolyamára. „Csak hiteles kormányzat és jegybank képes csökkenteni az inflációs várakozásokat. Ez az ami nálunk hiányzik”.
  • „Bebizonyosodott, hogy Matolcsy Györgyhöz közelebb áll a gazdaságpolitika, mint a monetáris politika, amely számára egy »aranykalicka«, ahová bezárták”. Csaba László szerint az MNB most „olyan gazdaságpolitikai irányt próbál felvázolni, amellyel a Fidesz tovább tud kormányozni, anélkül, hogy maga ellen fordítaná a társadalom nagy részét”.

A közgazdász az interjúban beszél arról is: nem tartja valószínűnek, hogy sikerül év végére elérni az egy számjegyű inflációt, amit a kormány célul tűzött ki, „még 2024-ben is egy jelentős, két számjegyű infláció lesz”. De azt is fontosnak tartja, hogy

„az ársapkát el lehet törölni, ettől jelentős inflációs nyomás nem várható”,

szerinte erre bizonyíték volt az üzemanyagok ársapkájának kivezetése is.

Forrás: Telex