Csongrád-Csanád Vármegyei Iparszövetség

Nagyon fontos hír jött a nyugdíjakról

A nyugdíjjogosultság és a nyugdíj összege szempontjából egyáltalán nem elhanyagolható kérdés a szolgálati idő hossza. A szolgálati idő megszerzését bizonyos esetekben megállapodáskötéssel is megoldhatjuk – írja az Infostart

A társadalombiztosítás ellátásaira jogosultakról szóló törvény alapján megállapodást köthet az a belföldi nagykorú személy, aki nem saját jogú nyugdíjas, és biztosítási kötelezettséggel járó jogviszonyban nem áll, illetve, akire a biztosítás nem terjed ki, valamint akinek a biztosítása szünetel – nyugellátásra jogosító szolgálati idő és nyugdíjalapot képező jövedelem szerzése céljából.

A megállapodás alapján fizetendő nyugdíjjárulék mértéke 22 százalék. Ezt az összeget szolgálati idő és nyugdíjalapot képező jövedelem szerzése céljából kötött megállapodás esetén legalább a minimálbér alapulvételével kell megfizetni, vállalható azonban magasabb összeg után is a járulék fizetés. 2023-ban a minimálbér 232 ezer forint, így a fizetendő minimális járulék összege 51 040 forint havonta – írja az adó.hu közleményében.

Magasabb összegre is lehet kötni a megállapodást

Ha a megállapodás ennél magasabb összegre került megkötésre, a nyugdíjalapot képező jövedelemként ez, a minimálbérnél magasabb összeg fog figyelembe vételre kerülni.

Magasabb összeggel nem, hanem csak a minimálbér alapul vételével köthet megállapodást szolgálati idő szerzése céljából az nagykorú személy, aki a felsőoktatási intézményben nappali rendszerű oktatás keretében folytatott tanulmányok idejét, illetve az öregségi teljes vagy résznyugdíjhoz való jogosultsághoz hiányzó szolgálati idejét, legfeljebb öt évet kívánja szolgálati időként elismertetni.

A nők negyven év jogosultsági idővel történő kedvezményes öregségi nyugdíjára való jogosultságnál nem lehet szolgálati idő szerzésére kötött megállapodással jogosultsági időt szerezni – olvasható a közleményben. 

Forrás: atv