Csongrád-Csanád Vármegyei Iparszövetség

Tényleg fellélegezhetünk az inflációs nyomás alól? Mikor lehet elengedni az árstopokat?

A Portfolio által megkérdezett elemzők szerint márciusban tovább mérséklődhetett az infláció Magyarországon, vagyis egyre biztosabb, hogy januárban tetőzhetett az áremelkedési ütem. Ez egyben azt is jelenthetné, hogy nincs már szükség az élelmiszerekre kivetett árstopra, azonban a szakértők szerint egyelőre kivárhat a kormány annak kivezetésével, vagyis várhatóan meghosszabbítják az április végén lejáró intézkedést.

Távolodhat a csúcstól a magyar infláció

A januári 25,7 százalékról februárban már kicsit mérséklődött a magyar infláció, ezért az elemzők többsége már akkor azt gondolta, hogy az év elején tetőzhetett az áremelkedési ütem. Most ez nyerhet megerősítést a szerda reggel érkező adattal, ami várhatóan további csökkenést mutat majd.

Most a Portfolio által megkérdezett elemzők arra számítanak, hogy további enyhe visszaesés után 25 százalék körül lehetett márciusban az infláció. Ez még mindig nagyon magas, de alátámasztaná a januári csúcsra vonatkozó véleményeket.

Márciusban tovább folytatódott az infláció lassú csökkenése: keresleti oldalon a fogyasztás visszafogása a kiskereskedelmi adatok alapján is egyre szembetűnőbb, amire a vállalatok a profitmaximalizálás jegyében egyre több esetben az árak csökkentésével válaszolnak – emelte ki Isépy Tamás, a Századvég Konjunktúrakutató elemzője. Az akcióknak köszönhetően szerinte az élelmiszerek áremelkedési üteme tovább mérséklődött.