Csongrád-Csanád Vármegyei Iparszövetség

Figyelem, változik a táppénz a jövő héttől 2023. július 1-jétől! Fontos bejelentés!

Figyelem, változik a táppénz a jövő héttől 2023. július 1-jétől! Fontos bejelentés!

A 2022. évi LXXV. törvény 2023. július 1-jétől módosítja többek között az egészségbiztosítás szabályait. Az alábbiakban a táppénzre, az elektronikus levelezésre, a nyilvántartásra és az adatszolgáltatásra vonatkozó új szabályokat foglaljuk össze.

. Először nézzük meg, hogy 2023. július 1-jétől milyen új szabályok vonatkoznak a táppénzre!

1. A táppénz időtartamának megállapítására vonatkozó módosítás:

A hatályos szabály alapján a táppénz a biztosítási jogviszony fennállásának időtartama alatt, a keresőképtelenség tartamára jár, legfeljebb azonban a keresőképtelenség első napját közvetlenül megelőző folyamatos biztosítási időszak alatt a Tbj. 6. §-ában meghatározott biztosításban töltött napoknak megfelelő számú napra… Ez a szabály annyiban módosul, hogy nem a keresőképtelenség első napját közvetlenül megelőző folyamatos biztosítási időszakot kell figyelembe venni, hanem a táppénzre való jogosultság első napját közvetlenül megelőző folyamatos biztosítási időszak alapján kell megállapítani a táppénz időtartamát.

Miért is szükséges nem a keresőképtelenség első napjától, hanem a táppénzre való jogosultság első napjától számolni a táppénz időtartamát?

Munkaviszonyban, munkaviszony jellegű jogviszonyban a keresőképtelenség első 15 munkanapjára betegszabadság jár. Nincs azonban betegszabadság például egyéni vállalkozó, társas vállalkozó vagy mezőgazdasági őstermelő keresőképtelensége kapcsán. Esetükben keresőképtelenség első napjától kezdve táppénz (adott esetben baleseti táppénz) jár. A fenti szabállyal a jogviszony közötti különbségtétel megszűnik. Továbbá a törvénymódosítás indokolása kitér arra, hogy „a keresőképtelenség első napja és a táppénzre való jogosultság kezdete elválhat egymástól, tekintettel arra, hogy az orvosilag folyamatos keresőképtelenség fennállása esetén előfordulhat, hogy valamely időszakra nem jár a biztosított részére táppénz, arra nem jogosult, vagy annak folyósítását nem kéri. Így táppénz esetén előállhat olyan helyzet, hogy az irányadó és számítási időszak meghatározására más időponthoz képest kerül sor, mint a táppénzre való jogosultság idejének, illetve a táppénzes előzményeknek a figyelembevételére.”

Megjegyzés: 2023. június 1-jétől alkalmazni kell azt a szabályt, hogy az újabb táppénz folyósításának időtartamába nem be kell számítani a „7-es” kód szerinti a keresőképtelenséget, azaz azt a keresőképtelenséget, amely azon alapul, hogy a biztosított

♦ közegészségügyi okból foglalkozásától el lett tiltva és más beosztást nem kap, vagy

♦ közegészségügyi okból hatóságilag el lett különítve, vagy

♦ járványügyi, illetőleg állategészségügyi zárlat miatt munkahelyén megjelenni nem tud és más munkahelyen (munkakörben) átmenetileg sem foglalkoztatható.

Módosítás a gyermekápolási táppénzt szabályában:

Gyermekápolási táppénz kapcsán az alábbi három módosítást kell alkalmaznunk:

Az egyik módosítás az egyévesnél idősebb, de háromévesnél fiatalabb gyermek gyermekápolási táppénzére vonatkozik. Amíg a 3 évesnél idősebb, de 12 évesnél fiatalabb gyermekek esetében külön meghatározásra kerül az egyedülálló szülő gyermekápolási táppénze, addig az egy évesnél idősebb, de háromévesnél fiatalabb gyermekek esetében erre nem került sor. Ezt a hiányt pótolja a módosítás, mely szerint egyévesnél idősebb, de háromévesnél fiatalabb gyermek esetében a gyermekápolási táppénz az egyedülálló szülőnek 168 naptári napon át jár.

Forrás: