Csongrád-Csanád Vármegyei Iparszövetség

Kiderült, mennyivel drágul a benzin január elejétől

Egy európai uniós szabály miatt januártól jövedékiadó-emelés lesz a hazai benzinre és a gázolajra, ezzel az a cél, hogy megússzuk a már évek óta levegőben lógó kötelezettségszegési eljárást. A nyáron bejelentett adóemeléssel azonban a kormány kicsit túlbiztosította magát és az adómérték egészen 420 forintos euróáárfolyamig elegendő, így korábban voltak olyan feltételezések, hogy végül alacsonyabb díjszabást vezetnek be – de nem így lett.

Döntöttek

A NAV oldalán láthatóak a legfrissebb jövedékiadó-módosítások, ami alapján most már biztosra mondható, hogy 2024 január 1-től az adó mértéke

  • benzin esetében 152,55 forint (ha a Brent hordónként 50 dollárnál olcsóbb, akkor 157,55),
  • gázolajnál pedig 142,9 forint lesz (ha a Brent hordónként 50 dollárnál olcsóbb, akkor 152,9).

A jövedéki adó megemelésével a literenkénti üzemanyagár jóval a régiós átlag fölé fog vélhetően ugrani, és bár elméletileg elképzelhető volt, hogy változtatni fognak az adónem nyár elején bejelentett mértékén, azonban november elején már Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója arról beszélt, hogy eldöntött tény: január 1-től 41 forinttal emelkednek az üzemanyagárak.

Az áfát is ide véve összességében

41,3 FORINTOS DRÁGULÁSRA LEHET SZÁMÍTANI JANUÁR 1-TŐL A HAZAI BENZINKUTAKON:

Hogyan jutottunk idáig?

Ahogy arról már beszámoltunk, Magyarország évek óta kockáztatta a kötelezettségszegési eljárást azzal, hogy az uniós szintnél alacsonyabban határozta meg a jövedéki adó szintjét. De hogyan alakulhatott ki ilyen helyzet? Az uniós minimumkövetelmények értelmében

  • a benzin esetében 0,359 euró,
  • a gázolajnál 0,33 euró literenként a vonatkozó adó mértéke,

a nem euróval fizető uniós tagországok esetében pedig ehhez a szinthez kell korrigálni az adott devizában kifejezett jövedéki adót. Ebből logikusan következik, hogy ha az adott ország pénze gyengül az euróval szemben, akkor az euróban számolt adóteher alá csökkenhet a (például) forintban jegyzett jövedéki adó.

Pontosan ez a dinamika zajlott le a mi esetünkben, tehát

A FORINT GYENGÜLÉSE AHHOZ VEZETETT, HOGY AZ UNIÓS MINIMUMSZINT ALÁ ESETT A MAGYAR JÖVEDÉKI ADÓ.

Jelenleg a benzin literéért 120 forintot, a gázolaj literéért pedig 110,35 forintot kell fizetni Magyarországon jövedéki adó címén, ez az aktuális 381 körüli forintárfolyam mellett a benzin esetében csak 0,314, a gázolajnál pedig 0,289 eurót jelent, ami előbb vagy utóbb tényleg eljárást vont volna maga után.

eurhufhosszű

Azért volt tere a 2024-es adócsökkentéssel kapcsolatos spekulációnak, mert ezzel a nyáron bejelentett 152 és 142 forinttal a kormány kicsit „túlbiztosította” magát, ugyanis az adómérték egészen a 420 forintos euróáárfolyamig elegendő.

jovedeki-ado-2024-627267-638495 (1)

Amennyiben az EU-s rendelet szerint is alkalmazandó idei, október eleji euró-árfolyam mellett határozták volna meg a 2024-től aktuális adóterhet, akkor a benzin esetében literenként 139,3 forint jönne ki (0,359*388), a dízelnél pedig 128 forintos lett volna a jövedéki adó mértéke (0,33*388).

EZEK A SZÁMOK PEDIG JÓVAL ALACSONYABBAK, MINT A NYÁRON MEGHATÁROZOTT, ÉS MOST BIZTOSSÁ VÁLT 152,55, ILL. 142,9 FORINT.

Forrás: Portfolio