Csongrád-Csanád Vármegyei Iparszövetség

Januártól megváltozik a szülők szabadságolása

Három kereszténydemokrata képviselő a munka és család közötti összhang érdekében még novemberben nyújtott be törvényjavaslatot a parlament elé. A törvénymódosítás januártól lép életbe.

A törvénymódosítás az év utolsó Magyar Közlönyében jelent meg, és a munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény 122. § (4a) bekezdését érinti. Januártól a következő módosítás lép életbe: 

A munkáltató a 118. § (1) és (2) bekezdése szerinti pótszabadságot és a szülői szabadságot a munkavállaló kérésének megfelelő időpontban adja ki, amelyre vonatkozó igényét a munkavállalónak legalább tizenöt nappal a szabadság kezdete előtt be kell jelentenie.

A törvény módosított része korábban úgy szólt, hogy „a munkáltató a szülői szabadságot a munkavállaló kérésének megfelelő időpontban adja ki”. Magyarán nem volt meghatározva, hogy a munkavállalónak mikor kell bejelentenie szabadságigényét.

A törvénymódosítás nem változtat azon, hogy

  • egy gyermek után továbbra is kettő,
  • két gyermek után négy,
  • több gyermek után hét nap pótszabadság jár majd.
  • A pótszabadság fogyatékos gyermekenként továbbra is két nappal nőne.

A törvénymódosítást Nacsa Lőrinc, Simicskó István és Hollik István azzal indokolta, hogy a gyermekek után járó pótszabadságot a munkáltató a munkavállaló által megjelölt időpontban köteles kiadni, de továbbra is érvényes a szabály, amely szerint a munkáltató kivételesen fontos gazdasági érdek, a működését közvetlenül, súlyosan érintő ok esetén a pótszabadság kiadását legfeljebb hatvan nappal elhalaszthatja, a megkezdett pótszabadságot pedig megszakíthatja.

Forrás: Index