Csongrád-Csanád Vármegyei Iparszövetség

Ennyibe kerül ma egy különóra a gyerekeknek

A friss kutatások szerint jelentős összegeket költenek a szülők a gyermekeik különóráira a jobb tanulmányi előmenetelük érdekében. Mutatjuk, mennyibe kerülhet a magántanár manapság.

 

Sokba kerülhet, ha a gyermek magántanárhoz is jár

Az Eduline kutatása alapján igen nagy az igény magántanárokra manapság. A szülők jelentős összegeket költenek a gyermekeik magánoktatására, elsősorban annak érdekében, hogy azok jó osztályzatokat kapjanak az iskolákban, így jobb intézményekben tanulhassanak tovább. Soroljuk, milyen szinten mozognak a magánoktatók órádíjai manapság:

  • angol nyelv: 4000–9000 forint
  • biológia: 4900–6000 forint
  • magyar nyelv és irodalom: 4000–7000 forint
  • matematika: 3500–6000 forint
  • történelem: 2000–5000 forint

Azonban a különórák valós időtartama különbözhet. Van, aki 45, esetleg 50 percet számláz, de olyan is előfordul, hogy 60-at vagy 90-et. Továbbá pluszköltséget jelenthet, ha például nem középiskolai, hanem egyetemi szintű különóráról van szó. Ekkor akár harmadával is növekedhet az árszint.

PISA-mérés: így állnak a magyar 15 évesek ész dolgában

Egyébként amíg az OECD országok – köztük az oktatási mintaállamok átlageredménye matematikából és szövegértésből jelentősen romlott az előző, 2018-as méréshez képest, Magyarország esetében nem volt szignifikáns változás – hangsúlyozta a legutóbbi PISA-mérés friss eredményeit bemutató sajtótájékoztatón az Oktatási Hivatal elnöke, Brassói Sándor az előző év végén.

A világ legfejlettebb országait tömörítő OECD december elején tette közzé a 2022 tavaszán, 81 ország részvételével végzett nemzetközi PISA (Programme for International Student Assessment) mérés eredményeit. A felmérés hazai lebonyolítója az Oktatási Hivatal (OH) volt. A „nagyon fontos látleletet” adó, a 15 éves diákok szövegértését, valamint matematikai és természettudományos készségeit mutató vizsgálat meglepő eredményeket hozott – jelentette ki decemberben az OH elnöke. Nagy visszaesés volt olyan, korábban oktatási mintaországnak tartott államok esetében, mint Izland, Norvégia, Hollandia, sőt Finnország, a „világ éltanulója”. Magyarországon azonban a járvány és a nehéz gazdasági helyzet dacára sikerült megtartani, sőt valamelyest javítani az eredményeken,a digitális átállást is sikerrel vették a tanulók, még a rosszul teljesítő diákok aránya is csökkent – tette hozzá Brassói Sándor.

Az eredmények igazolták azt, amitől a szakemberek tartottak: az oktatási rendszereket olyan hatás érte a pandémia során, ami világszerte visszavetette a diákok teljesítményét, sokan lemaradtak a tantermen kívüli oktatás miatt – mondta az OH elnöke.

Velkey Kristóf Gábor, az OH köznevelési elemzési főosztályának vezetője közölte: a 2022-es PISA-felmérés az eddigi legnagyobb részvétellel zajlott, 37 OECD-tagország és 44 partnerország vett benne részt. Magyarországon 270 oktatási intézmény 6198 tanulója töltötte ki a teszteket.

Matematikából az OECD-országok tanulóinak átlageredménye 472 pont lett, a magyar tanulóké 473 pont. Természettudományból az OECD átlageredmény 485 pont, a magyar diákoké 486 pont. Szövegértésből az OECD-átlag 476 pont, a magyar eredmény 473 pont.

Velkey Kristóf kitért arra is, hogy a PISA-vizsgálat képességskálákon helyezi el a diákok eredményeit; az EU célkitűzése, hogy az alapszintnek számító 2. képességszintet el nem elérő tanulók aránya mindhárom mérési területen 15 százalék alá csökkenjen. Matematikából a 2. képességszintet elérők aránya most OECD átlagban 68,9 százalék volt, a magyar eredmény 70,5 százalék, szövegértésből az átlag 73,7 százalék, Magyarországon 74,1 százalék, természettudományból ugyanez az aránypár 75,5, illetve 77,1 százalék.

Forrás: Haszon