Csongrád-Csanád Vármegyei Iparszövetség

Nagy Márton betartja, amit ígért, a kormány elengedi a fölöslegessé vált kamatstopot

Miután a hatályos szabályozás szerint a kkv-kamatstop március végével kifut, és miután addigra fölöslegessé is válik, és miután Nagy Márton megígérte a bankoknak – a kormány tényleg elengedi a kkv-kamatstopot.

A kkv-kamatstop 2024. április 1-jével kivezetésre kerül – erősítette meg közleményében a Nagy Márton vezette Nemzetgazdasági Minisztérium. A kamatstop a hatályos szabályozás szerint március végével kifut – persze a kormány megtehette volna, hogy újra meghosszabbítja.

Ennek azonban sok értelme nem lett volna, a változó kamatozású hitelek referencia-kamatlába (Bubor) addigra a kamatstopszint alá fog mérséklődni. Az utóbbi időszakban ugyanis érdemi csökkenés volt tapasztalható a hazai kamatkörnyezetben, amelynek eredményeképp a 3 hónapos Bubor a piaci várakozások szerint 2024. április 1-ig a kkv-kamatstoppal rögzített 7,77 százalékos szint alá fog csökkenni – írja közleményében a tárca.

Nagy Márton egyébként ettől függetlenül ígéretet tett a bankoknak a kamatstop elengedésére. Akkor, amikor a bankok „önként” vállalták, hogy 2024. február 1. és április 30. között az új vállalati hitelszerződések esetén a Bubor mint referenciakamat feletti kamatfelárat a folyósítást követően fél évig 0 százalékos szintre csökkentik.

Forrás: hvg