Csongrád-Csanád Vármegyei Iparszövetség

Az Egyensúly Intézet gazdasági előrejelzése Magyarország számára

Az Egyensúly Intézet előrejelzése alapján az infláció átmenetileg újra növekedni fog 2024-ben, azonban a bérek vásárlóereje így is kétszámjegyű növekedést érhet el. A GDP idén 2,4 százalékkal nőhet a GDP, míg jövőre a 3 százalékot is meghaladhatja a növekedés,  a konjunktúra újraindulásával idén újra csökkenő pályára áll a munkanélküliségi ráta. Az agytröszt szerint jegybank kamatcsökkentési ciklusa a nyár elején véget ér, és a forint-euró árfolyam leértékelődő pályán marad. A költségvetés hiánya idén várhatóan 5 százalék felett alakul a megemelt 4,5 százalékos hiánycél helyett.

 

Az Egyensúly Intézet idénre 2,4 százalékos, 2025-re pedig 3,1 százalékos GDP-növekedést jelez előre. Az agytröszt arra számít, hogy a magyar növekedés motorjai a háztartások fogyasztása és a beruházások lesznek. A német gazdaság gyengélkedése és a fellendülő import miatt a következő két évben várhatóan megszűnik a külkereskedelmi egyenleg korábbi jelentős hozzájárulása a GDP bővüléséhez.

Az agytröszt szerint az infláció a második negyedévtől újra emelkedni fog, mielőtt 2025 elejétől ismét csökkenni kezdene. Ugyanakkor az Egyensúly Intézet azzal számol, hogy az átmeneti, részben a bázishatás és a visszatekintő árazások okozta áremelkedés ellenére hosszabb távon a legtöbb tényező továbbra is a mérsékelt infláció irányába mutat. Az Egyensúly Intézet előrejelzése alapján 2024-ben az átlagos áremelkedés 4,6 százalékos lesz, 2025-ben pedig 3,1 százalékra csökken. Az élelmiszerek terén a globális élelmiszerár-trendek és a kedvező hazai termés következtében az általános inflációnál mérsékeltebb emelkedésre lehet számítani 2024-ben.

Az Egyensúly Intézet szerint a monetáris politika mind az elmúlt évtizedekhez képest, mind régiós összevetésben n szigorú: magas reálkamat és túlértékelt euró-forint árfolyam jellemzi. Az agytröszt szerint, noha a reálgazdaság állapota lehetővé tenné a jegybank számára, hogy gyorsítson a kamatcsökkentési ciklus ütemén, a magas kamatokat magyarázza, hogy a monetáris politika nagyobb hangsúlyt helyez az árfolyam stabilitására. A forint leértékelődése ugyanakkor folytatódni fog. Az Egyensúly Intézet előrejelzése szerint az euró átlagos árfolyama 2024-ben a 395–400, 2025-ben pedig a 410–419 forintos sávban fog mozogni.

2024 első negyedévében tovább nőtt a foglalkoztatás: 4,72 millió ember dolgozott a gazdaságban. Márciusban a munkanélküliség újra csökkent, miközben a gazdasági aktivitási ráta soha nem volt még ilyen magas. Ha csökkenő mértékben is, a munkaerőpiac továbbra is feszes maradt; így a konjunktúra beindulása miatt az előrejelzés a következő években a foglalkoztatás évi  0,7 százalékos bővülésére számít. Az Egyensúly Intézet a feszes munkaerőpiaci kondíciók és az élénkülő konjunktúra miatt 2024-re újra a reálbérek emelkedésével számol: 2024-ben a versenyszférában 7,1 százalékkal fognak növekedni a reálbérek. Az agytröszt gazdasági előrejelzése szerint a munkanélküliek aránya 2024-ben 4,3, 2025-ben 3,9 százalék lesz.

Noha a reálbérek 2023 második fele óta ismét növekednek, a háztartások fogyasztás helyett inkább a megtakarításaikat növelték. 2023 negyedik negyedévére a háztartások bruttó megtakarítási rátája 21,6 százalékra emelkedett. 2024-ben az újrainduló konjunktúra nyomán emelkedő reálbérek és anövekvő fogyasztási hajlandóság mellett a háztartások fogyasztása újra növekvő pályára állhat. Az Egyensúly Intézet idén a fogyasztás reálértelemben 2,7 százalékos, majd 2025-ben 3,5 százalékos növekedésére számít. A fogyasztás várakozásokat alulmúló kilábalása nehéz helyzetbe hozta a költségvetést: 2023-ban a költségvetési hiány elérte a  6,7 százalékot. Idén sem csökken 3 százalék alá a deficit, hiszen ez veszélyeztetné a kormány növekedési céljait: az agytröszt szerint a deficit a GDP 5 százalékát is meghaladhatja. 

2024-ben Magyarország az elemzők által vártnál több uniós forráshoz jut hozzá. A monetáris környezet lazulásával, az EU-s források folyósításával és a nagy FDI-projektek felgyorsulásával az Egyensúly Intézet idén és jövőre újra a beruházások növekedését várja. Az agytröszt gazdasági előrejelzése szerint 2024-ben 4,0 százalékos, majd 2025-ben 7,3 százalékos növekedéssel számolhatunk a beruházások terén.

Forrás: Egyensúly Intézet