Csongrád-Csanád Vármegyei Iparszövetség

Újabb áremelés lépett életbe a Magyar Postánál, szinte az összes szolgáltatás drágult

Két év alatt nagyjából 83 százalékos áremelést hajtott végre a Magyar Posta, most ismét, idén már másodjára emelik az árakat. Szinte az összes szolgáltatásuk drágul július 1-től kezdve.

Árat emelt a Magyar Posta, a januári áremelés után idén másodszor növelik a levelek, illetve számos szolgáltatás díjakat – szúrta ki a 24.hu.

Ha az új árakat összevetjük a január 1-től érvényes díjtáblázattal, akkor a termékek körülbelül 10 százalékos drágulást lehet prognosztizálni. Az árak az alábbiak szerint változnak.

  • A lakosság által leggyakrabban használt 50 gramm alatti nem elsőbbségi levél 230 forintról 255 forintra, az elsőbbségi 330 forintról 365 forintra drágul. Az 50 és 500 gramm közötti nem elsőbbségi levelek ára 945 forintról 1045 forintra, az elsőbbségieké 690 forintról 765 forintra emelkedik.
  • Szintén drágulnak a hivatalos iratok, ezek ára 2 kilogrammig 1265 forintról 1395 forintra nő, a 2 kilogramm alatti saját kézbe adott hivatalos iratok ára 1900-ról 2095 forintra emelkedik. Arányosan egytizednyi mértékkel lesznek drágábbak a 2 kilogramm és 20 kilogramm között, valamint a 20 és 40 kilogramm közötti hivatalos iratok is.
  • Tíz százalék körüli lesz a drágulás az azonosított leveleknél is, a levélküldeményhez igénybe vehető szolgáltatások, a postakész borítékok és levelezőlapok, az egyetemes csomagszolgáltatás MPL postacsomag alapdíjak, az MPL postacsomaghoz igénybe vehető többletszolgáltatások, az expressz csomagszolgáltatás MPL üzleti csomag alapdíjak, az MPL üzleti csomaghoz igénybe vehető többletszolgáltatások, és az egyéb szolgáltatások körében.
  • Hasonló mértékű áremelkedés történik a nemzetközi postai díjak körében, a levélküldemények, a csomag és gyorsszolgálati küldemények, az alapdíjon felüli igénybe vehető szolgáltatások, és a postakész termékcsalád esetében.
  • A postautalványok szolgáltatási díja és az ismételt házhoz kézbesítés alapdíja nem változik.

A lap számítása szerint két év alatt nagyjából 83 százalékos áremelést hajtott végre a Magyar Posta.

Forrás: Index