Csongrád-Csanád Vármegyei Iparszövetség

Aktuális lehetőségek!

1. Iskolakezdési támogatás

Az iskolakezdési támogatás a gyermekek beiskolázásához nyújt segítséget a szülők számára utalvány formájában, vagy számla megtérítésével. Változatlanul adható a tanév első napját megelőző és követő 60 napon belül.

Az iskolakezdési támogatás, mint béren kívüli juttatás, egy adható juttatás, és nem kötelezően adandó, erről a munkáltató dönt.

Az iskolakezdési támogatás értékhatára a minimálbérhez kötött, a kedvezményes adózással adható összeg a mindenkori minimálbér 30%-a tanulónként, vagyis idén ez 23 400 forint. Egy gyermek után mindkét családi pótlékra jogosult szülő részesülhet iskolakezdési támogatásban,

ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy egy tanköteles korú gyermek iskolakezdését a munkaadók összesen akár 46 800 forinttal is támogathatják.


2. Búcsú az üdülési csekktől, barátkozás a SZÉP-kártya használatával!

A SZÉP-kártya bevezetésével nem adható 2011. október 1-jétől adómentesen az üdülési csekk, de a már kiadott csekkeket 2012-ben is igénybe lehet még venni az eredeti feltételek szerint.

A munkáltatói költségek szempontjából a nettó 300 ezer forint értékhatárig adható szép, vagy pihenő kártya – ami nettó havi 25 eFt juttatást jelent – bérhez viszonyított összege közel 40% megtakarítást jelent. Feltéve, ha a munkavállalónak ilyen jellegű igénye van, bár nyugdíjba és társadalombiztosítási ellátásba ez nem számít bele.

A Széchenyi Pihenőkártya tehát az üdülési csekket váltja fel, ami valójában egy bankkártyához hasonló elektronikus utalványkártya. Címletei nincsenek, mint az üdülési csekknek, vagyis forintra pontosan lehet vele fizetni. Csak szálláshelyfoglalás mellett lehet jelenleg még használni, és a következő szolgáltatásokat lehet vele kifizetni a szerződött belföldi utazásszervezőknél illetve a szálláshelyeken:

• szálláshelyi szolgáltatás,

• az utazásszervezőknél megrendelt belföldi utazási csomag,

• éttermi vendéglátás,

• fürdőszolgáltatások,

• betegségmegelőző, egészségmegőrző, egészség-helyreállító szolgáltatások,

• múzeumi, színházi, növény-állatkerti, egyéb művelődési intézményi belépők

• természetvédelmi területek, tematikus parkok, szabadidőparkok belépői,

• testedzési szolgáltatások,

• egyéb sporttevékenységek, pl. verseny- és lovaglóistállók szolgáltatásai.

Az, hogy csak szálláshelyfoglalással együtt lehet igénybe venni a kártyát, azt jelenti, hogy nem fizethetünk vele például külön a fürdőben vagy az étteremben, színházban, stb. Ezeket a szolgáltatásokat csak a szállodában vagy az utazásszervezőnél lehet kifizetni a kártyával, feltéve, hogy a fürdő, étterem, színház, stb. szolgáltatásait (például egy csomag részeként) értékesíti a szálloda vagy az utazásszervező.

Ebben a kérdésben azonban valószínűleg hamarosan változás lesz. Egy nemrégiben megjelent kormányhatározat-javaslat szerint ugyanis a jövő év elejétől már az éttermekben is lehet majd fizetni a SZÉP-pel.

A kártyát jelenleg csak az OTP forgalmazza, de pár héten belül csatlakozhat az MKB és a K&H Bank is ehhez a programhoz.

Forrás: adószabászat.hu