Csongrád-Csanád Vármegyei Iparszövetség

Változnak a foglalkoztatással összefüggő adatkezelési szabályok – 2019/8. szám

Változnak a foglalkoztatással összefüggő adatkezelési szabályok
Az Országgyűlés elfogadta és a köztársasági elnök 2019. április 10-én aláírta, így kihirdetésre vár a T/4479. számon jegyzett törvényjavaslat, amely az Európai Unió adatvédelmi reformjának a végrehajtásához szükséges jogszabály- módosításokat tartalmazza. A módosítások ugyan messze nem rendeznek minden nyitott kérdést, hiszen számos érintett ágazati jogszabály módosítására nem kerül sor ezzel, de a munka törvénykönyvét módosítani fogja a kihirdetésre váró jogszabály. A módosítások, amelyeken az adatvédelmi kodifikációs bizottság több, mint egy évig dolgozott, jelentős változást hoznak a foglalkoztatással összefüggő adatkezelések szabályokban.

Már idén megkezdheti működését az Európai Munkaügyi Hatóság
Nagy többséggel jóváhagyta az Európai Munkaügyi Hatóság (ELA) létrehozását keddi plenáris ülésén az Európai Parlament.

A többség akkor is munkát keres, ha nem akar váltani
Az élethosszig tartó munkahely fogalma mára már a múlté, a digitalizáció térhódításával pedig az álláskeresés menete is teljesen átformálódott. Megdőlni látszik az a feltételezés is, hogy csak akkor nézelődünk a piacon, ha állást keresünk – derül ki a Workania felméréséből. Hol kezdjük a keresést, ha betelt a pohár és mennyire használjuk az állásportálokat? Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre kerestük a választ. A több mint 1000 kitöltő részvételével készült kutatásból izgalmas adatok derültek ki.

Adatvédelmi reggeli
Az ARB Privacy Kft. a Wolters Kluwer Hungary Kft.-vel adatvédelmi reggeli sorozatot indít, amelynek célja a „Magyarázat a GDPR-ról” című szakkönyvön alapulva a GDPR egyes, kiemelt témaköreinek körbejárása az elmélet és a gyakorlat, a NAIH és a piac oldaláról. Ezúttal az adatvédelmi hatásvizsgálatok témakörét vesszük górcső alá. Időpont: 2019. május 7.

Gyermekek nevelését végző munkáltatók többletkötelezettségei
Nemrég viszonylag nagy sajtóvisszhangot váltott ki az eset, melyben egy tanárt büntetőeljárás alá vontak, minek hatására megszüntették munkaviszonyát. Évekkel később a bíróság megállapította, az eljárás alá vont nem követett el bűncselekményt. Az esettel kapcsolatban fontos felhívni a figyelmet arra, a gyermekek nevelését végző intézménynek ilyen esetben nincs választási lehetősége, a gyermekek védelme érdekében a munkaviszonyt fel kell számolnia.

Erősödik az országon belüli mobilitás
Az országon belül erősödik a mobilitási hajlandóság, ezt támasztja alá, hogy Nógrád, Pest, Tolna, illetve Heves és Békés megyében élők több mint 50 százaléka más régiókban működő társaságokhoz adták be állás pályázataikat, a legtöbben a fővárosban meghirdetett munkakörök iránt érdeklődtek – derül ki a Profession.hu saját adatbázisán alapuló elemzéséből.

Nem elég a vonzó fizetés, jó munkahelyi élményt is kell nyújtani
A munkaerőhiány miatt új megközelítést kell alkalmazniuk a cégeknek a munkavállalók toborzására és megtartására: nem elég a vonzó fizetés, jó munkahelyi élményt is kell nyújtani. A kulcs az employer branding, azaz munkáltatói márkaépítés lehet, amely során a vállalatok a már meglévő, vonzó pozitív elemeket teszik láthatóvá a jelenlegi és potenciális munkavállalók számára. A családi vállalatok előnyben vannak más cégekkel szemben, mivel a karizmatikus vezető és a család jelenléte biztosítja azt az alapot, amivel könnyeben tudnak azonosulni a munkatársak – hangzott el a K&H székházban szervezett családi vállalatok klubján.

Az Ab szerint érvényes a túlóratörvény
Nem állapítható meg közjogi érvénytelenség a munka törvénykönyvének a parlament 2018. december 12-ei ülésnapján elfogadott módosítása és a közigazgatási bíróságokról szóló törvény kapcsán – mondta ki az Alkotmánybíróság (Ab) kedden, nyilvános ülésen kihirdetett határozatában.

A szabadság kiadásának új szabályai a kormányzati igazgatásban
A március 1-jétől alkalmazandó új kormányzati igazgatási törvény jelentős változásokat hoz a fizetett szabadság tekintetében. A szabadság mértékét érintő változások mellett különösen fontosak a szabadság kiadására vonatkozó új szabályok, miszerint a törvényben foglalt kiadási határidőt követően a szabadság nem adható ki és nem vehető igénybe.

Elvi döntés született a munkáltató által adható bónuszról
A mozgóbér fizetésének mérlegelése során csak az adott év értékelhető, a mérlegelés a korábbi évek magatartását, esetleges mulasztását nem vonhatja az adott évre kitűzött bónusz juttatásra való jogosultság értékelési körébe.