Csongrád-Csanád Vármegyei Iparszövetség

GKI Hírlevél – 2020. április 26.

Áprilisban példátlanul hatalmasat zuhant a GKI konjunktúraindexe
Áprilisban csaknem 30 ponttal, soha nem látott mértékben zuhant a GKI konjunktúraindexe, nyilvánvalóan a járvány gazdasági hatásai következtében. Az üzleti bizalmi index mintegy 25, a fogyasztói közel 40 ponttal esett. A világgazdasági válság időszakában, 2009 első felében ugyan voltak már ennél lényegesen pesszimistábbak is a várakozások, de a GKI konjunktúraindexe egyetlen hónap alatt még sohasem csökkent 10 pontnál nagyobb mértékben. (Lásd erről a Vizzu mellékelt, a korábbi válságok lefutását is bemutató interaktív grafikonját.)

Egyre több háziorvos hiányzik a rendszerből
A koronavírus járvány különösen erősen sújtja az időseket, a 65 év felettieket. Ezért a járvány eszkalálódásakor a 65 évesnél idősebb orvosokat visszavonták a közvetlen betegellátásból. Ennek hatására a korábban is erősen túlterhelt háziorvosi rendszer működése erősen megnehezült, s jelentős gátjává vált a koronavírus elleni küzdelemnek.

OTP – GKI agrárkonjunktúra index, 2020. tavasz
A GKI-OTP összesített agrárkonjunktúra index 2020 tavaszán jelentősen romlott. A kitekintési index stagnált, továbbra is a pozitív tartományban maradt. Az index alapjául szolgáló felmérést a GKI az OTP Bank Agrárágazati Igazgatóság támogatásával, fél évente ismétlődően, ősszel és tavasszal végzi a mezőgazdasági termelők körében. Az első felmérésre 2018 októberében, a mostani (negyedikre) 2020 áprilisában került sor. A válaszadók összetétele a felmérések során meglehetősen stabil volt. Tovább… 

Médiaszerepléseink
2020. április 20.
Petz Raymund a vállalkozások romló foglalkoztatási szándékairól a “Trend Fm”-en