Csongrád-Csanád Vármegyei Iparszövetség

Változás a bértámogatással kapcsolatos szabályokban – 2020/9. szám

Változás a bértámogatással kapcsolatos szabályokban
Sok kérdés merül fel a csökkentett részmunkaidőben foglalkoztatott munkavállalókat érintő bértámogatással kapcsolatban. Kérdések továbbra is vannak, de a 2020. április 10-én kihirdetett 105/2020. Korm. rendelet némiképp kedvezőbbé tette a támogatás igénybevételének feltételeit. Az alábbi cikkben összefoglaltuk a jelenlegi rendelkezéseket.

Változtak az állami bértámogatás szabályai
Nem sokkal a hatálybalépésüket követően változnak a kutatási-fejlesztési területen dolgozó munkavállalók támogatására és a csökkentett munkaidős foglalkoztatásra vonatkozó szabályok.

Minden, amit a bértámogatásról tudni szeretne…
Ahány cég, annyi kérdés merült fel a bértámogatás kapcsán a feltételek meghirdetése óta. A kihirdetett rendelet és a bértámogatás igényléséhez szükséges dokumentumok ismeretében egyre több kérdés tisztázódik, vagy éppen kiderülnek azok a pontok, amelyeket ellenkezőleg értelmeznek a támogatást igénylők és a hatósági szereplők. Az RSM Hungary adótanácsadói sorra vették a felmerülő kérdéseket a gyakorlati példákat és a hatósági álláspontot is figyelembe véve összegezték a teendőket, információkat.

Mit kell tudni a fizetés nélküli szabadságról?
Fizetés nélküli szabadság igénybevétele a legtöbb esetben a munkavállaló kérelmére, indokoltan, például gyermeknevelés céljából történik. Arra is lehetőség van azonban, hogy a felek közös megállapodásukban döntsenek fizetés nélküli szabadságról. A koronavírus okozta gazdasági nehézségekre sok munkáltató első reakciója a munkavállalók fizetés nélküli szabadságra való küldése volt. Ez mindkét fél számára előnyös lehet, hiszen a munkáltató nem veszíti el képzett munkaerejét, a munkavállaló pedig, amint lehet, újra munkába tud állni megszokott helyén. A fizetés nélküli szabadság azonban sok hátránnyal is jár, így alapos megfontolást igényel, érdemes-e élni vele.

Márciusban még töretlen volt a béremelkedési dinamika
Márciusban 19 százalékkal volt magasabb a fizikai átlagbér, mint egy éve, az első negyedévben a középvezetők béremelkedése is a 7 százalékot közelítette – derül ki a Trenkwalder és a BDO Magyarország adataiból.

Orbán: elegendő a háromhavi álláskeresési támogatás
A miniszterelnök szerint még csak a negyven valahányadik napban vagyunk, így kitart az álláskeresési támogatás, Soros pénzügyi javaslatát legalább olyan veszélyesnek nevezte, mint amilyen a migránsbetelepítési terv volt.

A kormány májusban lassan újraindítaná a gazdaságot
Május 3-áig hatályban maradnak a koronavírus-járvány miatt elrendelt, jelenlegi korlátozó szabályok – közölte Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki online sajtótájékoztatóján. Május 3. után a védekezés új szakasza kezdődik el, és olyan új szabályrendszert kell megalkotni, amellyel a leginkább veszélyeztetett idősek és leginkább fertőzött nagyvárosok védelmét továbbra is megfelelő körülmények között tudják biztosítani, de “az élet és a gazdaság egyre inkább újraindulhat” – mondta.