Csongrád-Csanád Vármegyei Iparszövetség

GKI Hírlevél – 2020. július 27.

Júliusban csak a fogyasztók és az üzleti szolgáltatók kilátásai javultak
A hazai gazdasági szereplők kilátásainak áprilisi sokkszerű zuhanása után májusban és júniusban számottevő pozitív korrekció következett be. Júliusban a GKI konjunktúraindexe csak enyhén, 2 ponttal emelkedett – a fogyasztók és az üzleti szolgáltató cégek javu-ló, a többi ágazat stagnáló várakozásainak köszönhetően. A fogyasztói bizalmi index eb-ben a hónapban 6, az üzleti index mindössze 1 ponttal nőtt a júniusihoz képest.

A foglalkoztatottak munkahelyi helyzete 2020 júliusában
A GKI Zrt. egy 1000 fős, reprezentatív lakossági kutatást folytatott annak érdekében, hogy megtudjuk, az alkalmazottak hogyan dolgoznak a koronavírus járványt követő időszakban. Míg június elején a fővárosban még tartottak a járványügyi korlátozások, addig júliusra ezek az egész ország területén megszűntek. Júniusban 657 fő, míg júliusban 582 fő válaszolt kérdéseinkre.

A május-júniusi emelkedés után júliusban tovább nőtt a fogyasztók bizalma
A GKI fogyasztói bizalmi index értéke a mérése kezdete óta eltelt időszak legnagyobb zuhanása után májusban jelentősen, majd június-júliusban lassabb ütemben korrigált. Az index májusban a koronavírus lassú lecsengése és az áprilisi erős bizonytalanság enyhülése következtében 11,3 ponttal emelkedett, majd júniusban 5,7, júliusban 5,9 ponttal nőtt tovább (szezonálisan kiigazítva), s ezzel összességében az áprilisi zuhanás 61%-át dolgozta le. Az index jelenleg a 2015 őszén mért szinten áll. Az adatfelvétel módszere az előző hónaphoz hasonlóan online, áprilisban kényszerűségből a személyes interjúkról áttértünk az online felmérésre.

A közeljövőben enyhébb áremelkedés várható a lakás-felújítási piacon – a GKI és Masterplast 2020. júniusi felmérésének eredménye    
Az építőipari kivitelezői árak (beleértve a lakásfelújítások és korszerűsítések kivitelezési árait is) 2017-2019-ben dinamikusan nőttek. Az áremelkedési folyamat az idei év elején is folytatódott – derül ki a GKI és a Masterplast közös kutatásából. Ugyancsak érezhetően emelkedtek az építőanyagok árai is, bár az egyes építőanyagok árdinamikája között érezhető különbségek alakultak ki. A közeljövőben várható az építőanyagárak és szolgáltatói díjak emelkedésének szelídülése, jórészt a kereslet elbizonytalanodása és a felszabaduló kapacitások miatt.

Médiaszerepléseink:
2020. július 7. Petz Raymund a lakásfelújítási árakról a “Trend Fm”-en