Csongrád-Csanád Vármegyei Iparszövetség

GKI Hírlevél – 2020. augusztus 24.

Augusztusban megállt a GKI konjunktúraindex visszaemelkedése    
A GKI konjunktúraindexének áprilisi, a járvány okozta pánik miatt bekövetkezett zuhaná-sának az elmúlt négy hónapban még csak a felét sikerült ledolgozniuk a hazai gazdasági szereplőknek. Sőt, augusztusban – a GKI-nak az EU támogatásával végzett felmérése sze-rint – a fogyasztói várakozások még kissé romlottak is, az üzletiek pedig nem változtak.

Kísérlet a koronavírus válság és gazdasági teljesítmény gyors mérésére    
A big data elemzési módszerek és a gépi tanulás alkalmazása új lehetőségeket teremtett a gazdasági elemzések és előrejelzések elkészítésében.
A Központi Statisztikai Hivatal a számára rendelkezésre álló információk alapján a negyedév lezárását követően másfél hónappal közli a negyedév GDP adatának első becslését és ezt követően folyamatosan felülvizsgálja a közölt adatokat. Ezen kihívásokra reagálva, a GKI kísérleti jelleggel készített egy rövid távú, a havi GDP-t közelítő modellt.

Augusztusban kissé romlott a GKI fogyasztói bizalmi indexe
A GKI fogyasztói bizalmi indexe áprilisi zuhanását követően három hónapon át lassuló ütemben, de emelkedett. Ez alatt mintegy 60%-át dolgozta le áprilisi esésének. Augusztusban viszont a várakozások kissé romlottak, a júliusi -26.9-es értéket -29,6 követte. Ez kedvezőbb a júniusi -32,8-nél, de sokkal rosszabb válság előtti, márciusi -12,1-nél. Az adatfelvétel áprilistól-júliusig kényszerűségből online módon történt, de augusztusban már vissza lehetett állni a személyes interjúkra.

Médiaszerepléseink:
2020. augusztus 19.
Karsai Gábor a magyar gazdaság második negyedévi visszaeséséről, a várható folyamatokról az “Európa Rádió”-ban